Átadták a közel 200 milliós beruházást

2023.09.08. 17:30

A gyógyvízzel fűti épületeit a zalakarosi fürdő

Közel 200 millió forintos saját költségvetésből geotermikus energiahálózatot épített ki a Zalakarosi Fürdő. A rendszer ünnepélyes avatását pénteken tartották.

Benedek Bálint

A geotermikus energiahálózat ünnepélyes átadásán, balról: Végh Andor, dr. Pál Attila, Novák Ferenc és Juhász Szabolcs

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen elhangzott: az energiaárak növekedése határozott döntésre sarkallta a fürdő vezetését. Februárban kezdődött a kivitelezés, a D6-os kút vizét használták fel a gázenergia kiváltására. Mint ismert, két kilométer mélyről tör fel a 96 Celsius-fokos víz, mely eddig 400 méter mélységben hideg vízzel történő hűtéssel együtt jutott fel a földfelszín fölé. Az új rendszer kialakításával utóbbi mélységben egy speciális szer hozzáadásával meggátolják a vízkő kicsapódását. S ezzel azt is elérik, hogy a földfelszín fölé 85-90 Celsius-fokosan érkezzen fel. Egy hőcserélőn keresztül lágy víz kering majd a kiépített rendszerben, mely kazánra történő csatlakoztatásával biztosítja az épület fűtését. Ez körülbelül éves szinten 200-250 ezer köbméter gázt vált ki.

Az ünnepségen Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója megnyitó beszédében emlékeztetett: 1962-ben a fekete arany helyett egy fehér kinccsel gazdagodott a település.

- A begyűrűzött energiaválság megoldása a fosszilis energiáktól való függetlenedésben rejlik - mondta. - A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent, vele született újjá és vált hatékonyságában is kiemelkedővé a Zalakarosi Fürdő. A kornak megfelelő fenntarthatóbb, környezettudatosabb rendszer segíti eztán a fürdő működését.

Novák Ferenc polgármester köszöntő beszédében a gyógyvíz felszínre kerülésének múltbéli pillanatait villantotta fel.

- Az itt feltörő víz milliókat gyógyított meg - folytatta. - És most energiát nyerünk belőle, gázenergiát váltunk ki vele. Nyilván ez csak az első, de az egyik legnagyobb lépés ezen az úton, hiszen a következő tervünk egy geotermikus erőmű létrehozása. Előnye például a környezetbarát működés, az állandó rendelkezésre állás, s az energiafogyasztás és a kibocsátás csökkentése is ide sorolható.

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, államtitkár egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, viszont a beszédéből idéztek. Azt írta: nem túlzás azt állítani, hogy a térség büszkesége lehet az új beruházás. Példaértékű és jövőbe mutató, amely az adottságok kihasználásával oldja meg és győzi le a felmerülő problémákat. A fürdő vezetése bátrat lépett: saját beruházásban hozta létre a geotermikus fűtőrendszerét.

Juhász Szabolcs a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója és a pohárköszöntőt tartó, dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke is méltatta a fejlesztést, s annak időszerűségét. Dr. Pál Attila szerint Zalakaroson gondolkodnak, nem várnak külső segítségre és érezték azt, hogy lépni kell. Ez a beruházás jól mutatja, hogy van jövője a fürdővárosnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában