Zaol podcast

2023.05.28. 12:25

Harcművészet és gerinctorna - Beszélgetés Johanidesz Gáborral

A nagykanizsai Johanidesz Gáborral, a Jeet Kune Do/Kali Egyesület elnökével, edzőjével és motorjával beszélgettünk a különféle harcművészetekről, az önvédelemről és még a gerinctornáról is szót esett.

Benedek Bálint

Podcast vendégünk: Johanidesz Gábor, a Jeet Kune Do /Kali Nagykanizsa SE elnöke, edzője.

Fotó: Szakony Attila

Johanidesz Gábor az idén éppen 25 éve ismerkedett meg számtalan harcművészettel, kezdetben a Wing Chun kungfu stílussal. Utóbbi – sajátosságainak, elméletének és edzésmódszereinek köszönhetően – kiválóan alkalmas a hétköznapi önvédelemre. A stílus – mint ahogy a legtöbb harcművészet – használja az ütéseket, rúgásokat, térd- és könyöktechnikákat, feszítéseket, földreviteleket. Folyamatosan bővítette tudását, újabb harcművészetek mestere lett. így húsz évvel ezelőtt megalapította az egyesületét, melyet megannyi korosztály látogat.

Néhány éve, amikor számítástechnikusként az állandó ülőmunkája közben neki is gondjai akadtak a gerincével, újra tanulásba fogott és elsajátította az NMPT módszerét.

– Az NMPT (Natural Movement Pattern Training) jelentése természetes mozgásminta tréning – mesélte Gábor. – Röviden, testünk harmonikus kiegyensúlyozott izomműködését értjük alatta. Ez az az állapot, amikor könnyedén, fájdalommentesen éljük mindennapjainkat, nem koptatjuk magunkat sehol, nem terheljük magunkat túl, a gerincünket tartó izom és szalagrendszer működése, illetve teherviselése ideális, a mozgás öröm számunkra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában