Zalaszentgróton tartották a megyei búzagyűjtő és -szentelő napot

2022.07.28. 18:30

Magyarok kenyere program: idén is segítik a rászorulókat

A tüskeszentpéteri malomban rendezte meg a megyei búzagyűjtő és -szentelő napot szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei szervezete, együttműködve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével, (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal.

ZH

Fotó: NAK

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében áldották meg az eddig összegyűlt búzát a Zala-Cereália Kft. 500 éves tüskeszentpéteri malmában. A Zala-Cereália évek óta aktív részese a programnak, gyűjtőpontként is segíti a szervezők munkáját, és a gazdasági társaság vállalta az összegyűjtött búza megőrlését is.

Koczor György, Szeghy Csaba Tamás és Hodánics Péter áldotta meg a búzát Fotó: NAK

A Magyarok kenyere programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen és túl is. A kezdeményezés 2011-ben indult. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2013-ban kapcsolódott be, és mostanra százszorosára növelte az első évben gyűjtött búzamennyiséget.

A kezdeményezés 2010-ben Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők, és az ebből őrölt lisztből sütötték meg az augusztus 20-ai ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Böjte Csaba testvér vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyermek 4 havi étkezésének támogatására.

A Magyar Örökség-díjas  program hagyományos nyitóeseményét, a Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget idén, még áprilisban Erdélyben, a székelyföldi Nyárádszeredán tartották. Azóta több magyar településen lezajlott az ünnepség, szerdán Zala megyében is.

Süle Katalin is beszédet mondott a rendezvényen Fotó: NAK

A tüskeszentpéteri eseményen beszédet mondott Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Süle Katalin, a MAGOSZ Zala megyei elnöke, a NAK alelnöke, Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke és Király László, a Zala-Cereália Kft. ügyvezetője.

Jakab István ajándékát, az új megyei MAGOSZ-zászlót, valamint az összegyűlt búzát a három legnagyobb magyarországi felekezet képviselője, Szeghy Csaba Tamás római katolikus plébános, Hodánics Péter református lelkipásztor és Koczor György evangélikus lelkész szentelte fel és áldotta meg.  

Az ünnepségen részt vett Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere, Obreczán Ferenc, a MAGOSZ Pest megyei elnöke, Madarász Zoltán, a NAK Somogy megyei elnöke, valamint számos adományozó gazdálkodó.

2012-ben már 130 helyről érkezett a gabona: megyei jogú városok, megyei agrárkamarák, gazdasági társaságok és magánszemélyek több mint 20 tonna búzát ajánlottak fel. A Testvérvárosok Országos Szövetsége segítségével Székelyföld nagy részét is sikerült bevonni az akcióba. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 14 tonna lisztet kapott.
2013-ban, a NAK jelentős szervezeti hátterével és közreműködésével, immár mintegy 400 településről küldték el a gazdák a búzájukat. A felajánlásoknak köszönhetően majdnem 100 tonna gyűlt össze. Az év különlegessége a „vendégkovász” volt: a Hargita megyei Oroszhegy településről érkezett kovász felhasználásával készültek az ünnepi kenyerek és cipók. Az összegyűlt lisztből a dévai gyerekek egész éves kenyérszükségletét fedezni lehetett, 5 tonna pedig a baranyai családoknak jutott.

Tavaly a Kárpát-medencei magyar gazdák 1050 tonna terményt ajánlottak fel a nélkülözőknek. Számos gyermekotthon és szociális intézmény mellett többek között a csángóföldi magyarság számára is jutott a nagylelkű adományból. Zala megye mintegy 200 gazdálkodója 37,5 tonna búzát adományozott 2021-ben a Magyarok kenyere programba, s a Muravidékről is érkeztek felajánlások. Az adományból  a megyében 26 szervezet részesült.

A tüskeszentpéteri programon fellépett a zalaszentgróti Csillagfürt Néptánccsoport,   Kálmán Karolina, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákja pedig népdalcsokrot adott elő, hegedűn kísérte ifj. Horváth Károly.

A rendezvény ideje alatt az érdeklődők helyi termékeket kóstolhattak. 

Korábbi galériánk:

Korábbi cikkeink a témában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában