Frissen Zalából

2021.10.30. 06:50

Magyarok kenyere – 198 zalai adományozótól 37 tonna búza érkezett

Tíz évvel ezelőtt baranyai gazdák kezdeményezésre indult el a rászorulók támogatására a Magyarok kenyere mozgalom, akkor 10 tonna gabonát adtak össze, idén már 1100 tonnát, és a mennyiség negyven százalékát a határon túl gyűjtötték össze.

Arany Gábor

Dr. Tóth Gábor, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója veszi át az adományt jelképező lisztet Süle Katalinttól

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, a Parlament alelnöke mondta el pénteken a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program adományozóünnepségén, amelyet a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartottak. Jakab István szólt arról is, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar honfitársunk él olyan körülmények között, hogy nem jut mindennap kenyér az asztalra. Őket nemcsak liszt- tel, hanem már vetőmaggal és technológiával is segítik, mondta.

Dr. Tóth Gábor, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója veszi át az adományt jelképező lisztet Süle Katalinttól
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Hagyományt teremtettek azok, akik elindították ezt a mozgalmat, amely terebélyesedik, folytatása példát mutat önzetlenségből is. Ezt Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, államtitkár fogalmazta meg. A magyar gazda mindig az életet adó munkát végezte el, és szorgalmának köszönhető, hogy hazánkat elkerülték az éhínségek az évszázadok során, tette hozzá.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszédében a trianoni békeszerződésig nyúlt vissza. Úgy fogalmazott róla: 15 millió tőrdöfést jelentett 15 millió magyarba. Mint mondta, a 15 millió búzaszem erről is szól, és azt üzeni, küzdeni kell azért, hogy azonos politikai, gazdasági feltételek között éljenek mindazok, akik hozzánk tartoznak.

A rendezvény házigazdájaként Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alelnöke, a zalai gazdaköri szövetség elnöke arról számolt be, hogy ebben az évben 198 zalai adományozótól 37 tonna búza érkezett, ebből több mint 22 tonna búzát őrölt a tüskeszentpéteri malom. A mennyiség harmada, 7,5 tonna a határon túlra jutott, és Kárpát-medencei magyar rászorulókkal foglalkozó intézmények támogatását szolgálja, a többi pedig Zalában maradt hasonló célokra, 26 intézmény, szervezet kapott belőle, pénteken 17 képviseletében vették át az adományt jelképező egy kiló tüskeszentpéteri lisztet. Süle Katalin köszönetet mondott az adományozóknak, és azt kérte a kedvezményezettektől, hogy amikor az adományból készült ételt az asztalra teszik, akkor mondják el a gyerekeknek, hogy ez a zalai gazdáktól van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában