Frissen Zalából

2021.08.20. 15:07

A Magyarok Kenyere-program zalai ünnepével is emlékeztek az államalapításra Keszthelyen

Érseki szentmisével és a Magyarok Kenyere-program zalai ünnepével is emlékeztek Szent István királyra és a keresztény államot megalapító életművére a Zenepavilonnál.

Péter B. Árpád

A Magyar Kenyere-program összeöntött búzájából készített ünnepi kenyérrel (b-j) Süle Katalin, Manninger Jenő, dr. Udvardy György és Nagy Bálint

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A szabadtéri liturgián, az evangéliumból olvasott szakasz kapcsán dr. Udvardy György veszprémi érsek szentbeszédében kiemelte: senki sem homokra, hanem biztos pontra, sziklára akarja építeni az életét. A biztonságot pedig egyedül Jézus Krisztus jelenti.

– Abban az életben, amit ő felkínált számunkra, nemzetünk ezer év óta otthon érezheti magát – fogalmazott a főpásztor, hozzátéve: Szent István királyunkban a krisztusi erényeket és tanítást ünnepeljük, és azt is, hogy döntése a népéért hozott felelős lépés volt, ami túlmutatott az aktuálpolitikai megfontolásokon, mert ő is tudta: Krisztus az ember és a társadalom jövője.

Dr. Udvardy György felhívta a figyelmet, az ünnep arra is bátorít: legyen erőnk megkülönböztetni a jót a rossztól, vállaljuk, hogy tudatosan építkezünk Krisztusra, és vegyük a bátorságot az örömhírt képviselni. Az érsek arra biztatott: meg kell tanulnunk küzdeni a jóért az élet minden területén, amihez erőt ad Szent István példája.

A keszthelyi városi ünnepen Manninger Jenő országgyűlési képviselő emlékeztetett: 2010 után az Alaptörvénybe foglalták a Szent István-i alapelveket és a keresztény Európához való tartozást, s ezen értékek mellett a mai napig kiáll, sőt, szükség esetén védelmezi a parlamenti többség.

A Magyar Kenyere-program összeöntött búzájából készített ünnepi kenyérrel (b-j) Süle Katalin, Manninger Jenő, dr. Udvardy György és Nagy Bálint
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere arról beszélt, a magyarság és a keresztény hit összekapcsolódását Szent István testesíti meg, aki nemzete jövőjét a keresztény Európa részeként képzelte el, miközben képes volt megőrizni országa függetlenségét, s nem került hűbéri alávetettségbe sem világi, sem egyházi hatalommal szemben. Szerinte „áll még a keresztény Európa zászlaja, de már csak a mi kezünk tartja”, mert a kontinens nyugati vezetőinek többsége elengedte azokat az értékeket, amelyek miatt Szent István Európa részévé tette hazánkat – emelte ki Nagy Bálint.

Süle Katalin, a MAGOSZ zalai elnöke a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program” kapcsán azt mondta, az elnevezés arra utal: „éljen bárhol is egy magyar, most itt van velünk, és közösen hirdetjük azt, hogy egy kenyéren vagyunk”.

Az Ópusztaszeren összeöntött Kárpát-medencei búzából készültek a keszthelyi ünnepi kenyerek is, amiket a történelmi egyházak képviselői – dr. Udvardy György érsek, Zichy Emőke református és Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész – megáldottak. Az ünnepség végén ebből kínálták a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában