Frissen Zalából

2022.03.04. 11:30

Szakmai napot tartottak a zalaegerszegi Széchenyi István Technikumban

A legújabb fűtőkazán működésével, hőszigetelésekkel, zsalurendszerekkel, festési eljárásokkal, épületgépészeti újdonságokkal ismerkedhettek a diákok csütörtökön a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikuma szakmai napján.

Arany Horváth Zsuzsa

Tóth Balázs és Wappel Milán napelemet tesz fel az iskola melléképületére

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A szakmacsoportonként más és más témát, műszaki újdonságot felvonultató délelőttön napelemszerelést, fűtésrendszert, projektoros falfestést láthattunk. 

 

Ottjártunkkor a középiskola udvarán álló melléképületre napelemeket szerelt a villanyszerelési szakág 12 tanulója. Lapunknak a végzősök nevében Szabó Ádám Jácint mondta el, hogy a munkafolyamat során figyelniük kell a magyar fejlesztésű, nagy értékű elemek biztonságára. A diákok közül többen töltik gyakorlatukat ilyen profilú cégnél. A munkálatok Petrics István és Kurucz Gyula oktató vezetésével zajlottak. A napelemek az épület energiaellátását szolgálják. A következő fejlesztési feladat a megtermelt energia tárolása lesz, jelezték a szakemberek, ők az elektromos autók akkumulátorában látják ennek esélyét. 

 

Az épületgépészeti újdonságokat a gépészlaborban szemlélhettük meg, ahol Péter Imre oktató korábbi tanítványaival karöltve mutatta be a mostaniaknak a legújabb fejlesztésű Vaillant kazánt. A 30 és 3 éve végzett volt széchenyisek segítségével a diákok a kazántípus három korszakát ismerhették meg, hiszen az iskola ipartörténeti gyűjteménye őrzi az 1976-ban fejlesztett első generációs kazánt. 

 

A Széchenyi-technikum épületgépészeti szakágán tanulók a legújabb kazánnal ismerkedve láthatták, hogy az már tablettel, mobiltelefonnal vezérelhető. Az égésbiztosítás megoldása, a hatásfoknövelés és a vezérlés is teljes egészében digitális. 

 

Péter Imre oktató lapunknak elmondta, a felhasználó fűtőtestenként, szobánként más-más hőmérsékletet állíthat be, telefonról szabályozhatja, hogy akkorra legyen meleg, mire hazaér a család. A beavatkozásról visszajelzést küld a rendszer. 

 

A festők két európai kedvenc focicsapat logóját festették a tanterem falára, de nem rajzról, sablonról, hanem a laptophoz kötött projektor által kivetített képet követve. A digitális ábra mérete tetszés szerint változtatható – mutatta Sebestyén Zoltán oktató. 

 

Az iskola udvarán eközben Kercza Lajos vezetésével grillezőöböl készült rusztikusra hagyott, időjárásnak ellenálló betonból. Itt az iskolai szabad­idős programok során lehet majd főzni. 

 

– Igyekszünk minden alkalommal, minden szakágban, a látottakon kívül például burkolástechnikában és informatikában is olyan újdonságokkal megismertetni a diákokat, amikkel a leendő munkahelyei­ken találkoznak, illetve mindazzal, amire a hétköznapi életben szükségük van – mondta összegzésképpen Löveyné Némethy Zsuzsanna igazgató a szakmai nap tematikájáról, törekvéseiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában