Frissen Zalából

2021.09.27. 16:30

A Lentiben megvalósuló geotermikus projektet tekintette meg a szlovén agrárminiszter

Az elmúlt hétvégén a városba látogatott és a településen közel 1 milliárd forintból megvalósuló geotermikus fűtési rendszer kialakításáról tájékozódott Jože Podgoršek szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter.

Korosa Titanilla

Jože Podgoršek szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter (középen) értékes tapasztalatokat szerzett a Lentiben zajló geotermikus programról

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Kósa Róbert

A Thermal Hotel Balance szállodában megtartott rendezvényen – melyen jelen volt még Drávecz Gyula alpolgármester, valamint a projektet megvalósító cégek képviselői – Horváth László polgármester mutatta be Lentit, nevezetességeit és beszélt a város jövőbeni céljairól, a turizmus további fejlesztéséről. Majd a geotermikus projektre rátérve elmondta, hogy a termelő és a visszasajtoló kutak fúrása után kialakított technikai berendezésekkel hogyan valósul meg a termálvíz kitermelése, felhasználása, visszasajtolása. Elhangzott továbbá, hogy a már kiépített vezetékhálózatra 10 helyi közintézményt csatlakoztatnak rá és oldják meg fűtésüket termálvízzel. A próbaüzemet követően a rendszer várhatóan egy hónapon belül működni fog.

Jože Podgoršek szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter (középen) értékes tapasztalatokat szerzett a Lentiben zajló geotermikus programról
Fotó: Kósa Róbert / Zalai Hírlap

Jože Podgoršek megköszönte a tájékoztatást és arról beszélt, hogy mikor a természeti forrásokkal való gazdálkodásról és az éghajlati változásokról beszélünk, azt is fel kell ismerni, hogy bővíteni szükséges az energiaforrások palettáját, ahhoz, hogy visszaszorítsuk a kedvezőtlen éghajlati hatásokat. Szlovéniában is arra törekednek, hogy hatékonyan felhasználják a megújuló erőforrásokat, és támogatják az erre irányuló, például a geotermális projekteket, melyek megvalósításához most Lentiben hasznos tapasztalatokat szereztek.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke Szlovénia és Magyarország jó együttműködéséről és a már megvalósított közös feladatokról szólt, majd arra kérte a szlovén agrártárca vezetőjét, hogy segítse a Zalaegerszeg-Rédics-Lendva vasútvonal építését. Hozzátette, hogy a koperi kikötő elérése is stratégiai kérdés Magyarország számára, valamint beszélt a Metrans csoport Zalaegerszegen 30 milliárd forintos beruházással megvalósuló konténerterminál és logisztikai központjáról, ahova Koperből is érkeznek majd áruk.

Végezetül a résztvevők a helyszínen tekintették meg a kialakított visszasajtoló kutat és tájékozódtak annak működéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában