Frissen Zalából

2021.07.07. 15:00

Klarinétkurzus fiatal tehetségeknek Zalaszentgróton

Országos klarinétkurzus kezdődött hétfőn Zalaszentgróton. A képzésen zenei középiskolákba és főiskolára járó tanulók és hallgatók vesznek részt az ország számos pontjáról, és néhány kiemelkedően tehetséges zeneiskolás is fejlesztheti hangszeres tudását.

Szabó Judit

Elöl balról Gyulai Endre, Bodnár Sándor, Németh József és Völgyesi Barnabás oktatók a kurzus néhány résztvevőjével Fotó: Katona

Fotó: © Katona Tibor

Szegedről, Budapestről, Gyöngyösről, Egerből és Bajáról is érkeztek a képzésre fiatal tehetségek, nemcsak olyan zenészek, akik még tanulnak, hanem van köztük diplomával rendelkező is. A kurzuson egyéni oktatás zajlik, a fiatalok elhoznak például olyan darabokat, amelyekkel felvételire készülnek, hogy azt csiszolják, ugyanakkor minden oktatónak van két kamaracsoportja.

- Az országos klarinétkurzus tavaly indult a Baranya megyei Bólyban, de az ottani kollégiumból munkásszálló lett, így új helyet kellett találnunk. Bodnár Sándor, a zalaszentgróti zeneiskola vezetője tavaly is részt vett oktatóként a képzésen, és felvetette, hogy jöjjünk el Zalaszentgrótra.

Elöl balról Gyulai Endre, Bodnár Sándor, Németh József és Völgyesi Barnabás oktatók a kurzus néhány résztvevőjével Fotó: Katona Tibor

Nagyszerű az itteni zeneiskola, kitűnő zongorás termek vannak, így áthelyeztük ide a kurzust – mondta Gyulai Endre Artisjus-díjas klarinétművész- tanár, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója, a kurzus vezetője.

Rajta és Bodnár Sándoron kívül Németh József, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja, valamint Völgyesi Barnabás Svájcban élő, elsősorban modern zenével foglalkozó művész oktat az egyhetes zalaszentgróti képzésen, melynek megrendezését az állam, a helyi önkormányzat és a Zalaegerszegi Tankerületi Központ támogatja.

Völgyesi Barnabás a fiatal művészek előtt álló külföldi lehetőségekről, esélyekről is első kézből tud tájékoztatást adni a zenei pályára készülőknek. A képzés minden napján rendeznek egy kisebb koncertet, a záróhangverseny pedig július 10-én 18 órakor lesz a zalaegerszegi hangverseny- és kiállítóteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában