Frissen Zalából

2021.07.05. 14:00

Fűszerkert és herbárium nyílt a gyenesdiási vízimalomnál

Átadták a nemrégiben felújított vízimalomban kialakított herbáriumot, illetve az épület mellett létesített Festetics fűszerkertet és tanösvényt a Balaton-parti településen.

Péter B. Árpád

A kert egész évben várja a bakancsos és a kerékpáros turistákat, valamint a diákcsoportokat. A területen bemutatják a legjellemzőbb hazai gyógy- és fűszernövényeket, amelyeket hasznosítanak is. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese az avatáson azt mondta: a járvány ráirányította a figyelmet a természetközeli attrakciókra, látványosságokra.

Az életbe lépett újabb enyhítések kapcsán Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatóhelyettese lapunk kérdésére leszögezte, várható, hogy a következő időszakban még nagyobb számban indulnak útnak a magyarok, és egyre több külföldi vendég érkezik az országba.

- A nyári számok rendkívül biztatók, hiszen júliusra és augusztusra csak itt a Balaton környékén már másfél millió vendégéjszakát látunk az adatszolgáltató központban. Azt gondolom, az ehhez hasonló létesítmények, látványosságok is segítik, hogy egyre többen érkezzenek a térségbe. A szakember azt is elárulta, a foglalási adatok szerint a csúcsidőszakban Gyenesdiáson nem lesz szabad szálláshely, s a Nyugat-Balaton egésze is sikeres főszezon előtt áll.

A péntek délutáni megnyitón (balról) Gál Lajos, Könnyid László és Manninger Jenő, a háttérben pedig egy diákcsoport, amely azért érkezett, hogy felfedezze a fűszerkertet Fotó: Péter B. Árpád

Az elmúlt időszakban teljesen megújult a diási vízimalom és környezete, mutatott körbe a hivatalos átadás előtt Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. A pékmúzeum már üzemel, kinyitott a herbárium, az udvari ágyásokban pedig fűszer- és gyógynövények díszlenek.

-Kicsit visszarévedhetünk a múltba, hiszen itt hajdan Festetics- vadkert és vízimalom működött, bár első említésük korábbi, az 1500-as évekből való – tette hozzá a nagyközség első embere.

- A bemutatott gyógynövényekből tea, frissítő, limonádé készül, melyek a herbáriumban várják a látogatókat, főként az aktív turistákat és a diákcsoportokat. Ambrus Mária Zsófia tájés kertépítészmérnök lapunknak úgy fogalmazott: olyan korszerű fűszerkertet kellett terveznie, amely egész évben látványosságul szolgál, ugyanakkor edukációs szerepet is betölt.

A malomtól délre téglalap alakú ágyásokba kerültek a szüretelhető, szárítható növények, az épület északi felénél pedig a gyógyító óriás várja az érdeklődőket. Ezt úgy ültették be, hogy testrészenként tanulmányozható legyen, melyik növény mire hat. Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, Gyenesdiás jó példája annak, hogyan építhető koncepcióvá sok kisebb beruházás, amely az ideérkezők kikapcsolódását szolgálja.

Szerinte a település már nem csupán kiváló strandjairól híres, hanem kulturális és természeti örökségéről, illetve az ezekhez kapcsolódó modern fejlesztéseiről is, amiket a kormány támogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában