30 éves a lenti cserkészcsapat

2024.04.28. 09:05

Kerületi cserkésznapot tartottak Lentiben

A hétvégén rendezték meg Lentiben a Kerületi Cserkésznapot. A kétnapos programba a Magyar Cserkészszövetség 3. kerületéből érkezett csapatok tagjai mellett a település lakóit is bevonták a szervezők. Közel 150-en kapcsolódtak be a rendezvénybe.

Korosa Titanilla

Az akadályversenyt követően különféle játékos feladatok várták a cserkészeket még az eredményhirdetés előtt a kerületi cserkésznapon Lentiben

Fotó: Korosa Titanilla

A szombati  megnyitó ünnepségen Horváth László polgármester és Kovács András, a 30 évvel ezelőtt megalakult Lenti 362. számú Szent Mihály Cserkészcsapat vezetőségi tagja, szervező köszöntötték a megjelenteket. A zászlófelvonás, ima és eligazítás után a csapatok délelőtt és délután akadályversenyen, városi tájfutáson vehettek részt, ez utóbbit nyílt kategóriát a város és környékének lakói számára is meghirdettek.

Fotó: Korosa Titanilla

Kovács András a verseny végeztével elmondta, hogy nem először rendeztek kerületi cserkésznapot Lentiben, a helyi szervezet megalakítását követő években tartottak már ilyen eseményt Lentiben és Lovásziban.  

-Úgy gondoltuk, hogy a 30 éves jubileumot közösen ünnepeljük a kerület cserkészeivel - mondta. - A fiatalok visszajelzései azt mutatják, hogy tartalmas akadályversenyt sikerült összeállítanunk, igyekeztünk az elméleti és gyakorlati cserkésztudásra, az általános műveltségre és a fizikai ügyességre is hangsúlyt helyezni a feladatoknál. Csapatunk hagyományos tájfutása pedig attól volt különleges, hogy nem csak a cserkészeink, hanem bárki nevezhetett. Nagy örömünkre közel két tucat jelentkező volt. A lenti cserkészcsapatnak évek óta 25-30 tagja van, a középiskolások alkotta maggal már egy ilyen komoly eseményt is meg tudtunk szervzeni. Bízom benne, hogy a mostani lendülettel haladunk tovább, már készülünk a nyári táborozásra, mely minden cserkészév megkoronázása.

Fotó: Korosa Titanilla

Részt vett az eseményen Szár Gergely, a Magyar Cserkészszövetség 3. kerületének elnöke, aki a cserkészet kezdeteiről és a szövetség megalakulásáról beszélt a rendezvény kapcsán. Elmondta, hogy Szent György a cserkészek védőszentje, e naphoz kapcsolódik a cserkészek fogadalomtétele, illetve ez jó alkalom arra, hogy csapat alakuljon, ahogy ez történt 30 éve Lentiben is. A 3. kerület Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye cserkészcsapatait fogja össze, 6-700 cserkésszel, a szervezetnél hagyomány, hogy ebben az időszakban a kerülethez tartozók összejönnek.

Azt is elmondta, hogy hazánkban 15 ezer cserkész van, a hazai szövetség 1912-ben alakult meg, majd 1989-ben szerveződhetett újjá a mozgalom. A világon pedig 55 millió a számuk, ezzel a létszámmal a második legnagyobb szervezet a világon a cserkészeké.

A rendezvény a verseny végeztével cserkész flashmobbal folytatódott a rendezvénytéren, melyet az eredményhirdetés követett. A napot tábortűzzel, illetve a középiskolások és a felnőttek éjszakai túrával zárták, Právics Márk természetvédelmi őr a Kerka völgyének egy szegletébe kalauzolta a résztvevőket és mutatta be a tájat.

Fotó: Korosa Titanilla

Vasárnap a Lenti 362. Szent Mihály Cserkészcsapat megalakulása 30 éves jubileuma alkalmából tartott ünnepi szentmiséjén ifjú cserkészek tették le fogadalmukat, a többiek pedig megújították azt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában