Frissen Zalából

2021.06.02. 13:39

Lekaszálta a fűnyíró egy kis fecskebagoly tollát Surd közelében

A rejtőzködő életmódot folytató európai lappantyú más néven fecskebagoly került nemrégiben a kanizsai Benedek Tamás önkéntes madármentőhöz. A földön fészkelő madár Surd környékén fűnyírás közben szenvedett toll-sérülést.

Benedek Bálint

20210601, Nagykanizsa, Benedek Tamás, a madarak megmentője, tavaly 63 madarat tudott visszengedni a természetbe. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap Lappantyú - Fecske bagoly, afarkát vesztette el a fűnyírótól

Fotó: Szakony Attila

A kanizsai önkéntes madármentő több szervezettel, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és az „Élettér” Állat- és Természetvédő Egyesülettel is kapcsolatban áll. Ezúttal egy civiltől kapta a madarat, mely a beszámolók szerint egyedül bújt elő a fűből, viszont Benedek Tamás úgy véli tojásai, vagy fiókái is lehettek, hiszen ebben az időszakban költ. A területet átkutatták, másik madarat nem találtak.

Képünkön Benedek Tamás Fotó: Szakony Attila

- Ennek a példánynak óriási szerencséje volt, hiszen kizárólag a faroktollát kaszálta le a gép, vagyis a bőrét még csak fel sem sértette – mesélte. – Még 2-3 hónap, míg a farktollai visszanőnek. Kritikus időszak lesz, mivel költöző madárról lévén szó augusztus végén szeptember elején vonul el az afrikai térségbe áttelelni. Kiváló rejtőzködő, tollainak színe a fa kérgéhez hasonló, így nehéz észrevenni a talajon költő madarat. Éjszakai életmódú, táplálékát az éjjel aktív rovarok, lepkék teszik ki, melyeket röptükben kap el. Ezért nehéz a táplálása, hiszen ilyen eledelhez nem juthat hozzá. Kísérleteim során létrehoztam egy speciális, ízletes tápot a fecskebagolynak. Csirkemell péphez tojást, lisztkukacokat, vitaminokat és ásványi anyagokat keverek, amit jó étvággyal fogyaszt.

Benedek Tamás reméli, hogy ettől megerősödik, megnyugszik, s elkezdi növeszteni a szárnyait, így talán még időben csatlakozhat a társaihoz és elrepülhet Afrikába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában