rendelkezések

2020.04.30. 19:36

Mutatjuk, milyen korlátozások jönnek a hosszú hétvégén Zala megyében – Frissítve

A kormány bejelentette, hogy május 4-től a védekezés új szakaszba lép, ez azt jelenti, hogy vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések lépnek. Az előttünk álló hétvégén ugyanakkor még a korábbi intézkedések hatályosak, a szigorításokról az önkormányzatok maguk dönthettek. Mutatjuk, mire számíthat!

zaol.hu

Szentendre, 2020. április 10. Önkormányzati rendész egy autóst ellenőriz 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat a húsvéti ünnepek alatt lezárta a belvárost a nem helyi látogatók elől. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Zalaegerszeg

Balaicz Zoltán, polgármester kedden számolt be arról, hogy a május 1-én kezdődő hosszú hétvégétől kezdve szigorodó intézkedések jönnek.

– A közösségi gyülekezési célú helyszíneken, buszvárókban, sorban állásra kijelölt helyeken kötelező lesz a védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete. Különösen fontos ez ott, ahol viszonylag kis helyen tartózkodik sok ember.

– A piacon és a vásárcsarnokban kötelező lesz a védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

- A tömegközlekedésben az autóbuszokon kötelező lesz a védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

– A kereskedelmi egységek, üzletek, bevásárlóközpontok tulajdonosait, illetve üzemeltetőit, arra kérik, hogy csatlakozzanak ehhez a szabályozáshoz, valamint tartsák és tartassák be a távolságtartási ajánlásokat is.

– A rendelkezések be nem tartása a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősül, ami helyszíni bírsággal járhat. A cél természetesen nem a büntetés, hanem a figyelemfelhívás, valamint közösségünk egészségének védelme érdekében a szabályok betartása és betartatása!

– A szabályok betartatásában a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet fokozott közreműködését kérte a polgármester.

Csütörtöki tájékoztatójában kitért arra is, hogy a zalaegerszegi döntéseket az országos szabályozás megerősítette, melynek értelmében május 4-től vidéken új védelmi intézkedések lépnek életbe: a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön a másfél méteres távolság betartása, valamint a maszk viselése kötelező lesz.

Zalaszentgrót

A város polgármestere, Baracskai József nem kíván a hosszú hétvégén a kijárási korlátozáson kívül további szigorításokat bevezetni. Az azonban már biztos, hogy a hagyományos szentgróti majális elmarad.

Hévíz

Hévízen arra kérnek, hogy a hosszú hétvégén még ne látogassák a várost. Ezekben a napokban ugyanis továbbra is tilos a településen:

– bármilyen csoportosulás,

– az otthonok indokolatlan elhagyása,

– az üzletek engedélyen kívüli nyitva tartása,

– a gyógy-kórház sétány használata,

– a pályák, játszóterek használata,

– a kifolyónál történő fürdőzés.

Keszthely

Nagy Bálint, polgármester még két héttel ezelőtt megtiltotta a játszóterek és a kültéri sporteszközök használatát. Ez a rendelet továbbra is érvényes, valamit a Balaton-part továbbra is lezárásra kerül a hétvégén. Mint csütörtöki tájékoztatásában kérte, a turisták számára most ne legyen csábító Keszthely.

Nagykanizsa

Nagykanizsán sem várhatók az eddigi korlátozásokon felül szigorítások a hosszú hétvégén. Balogh László a hét elején ugyanakkor nyomatékosította, hogy a helyi polgárok viseljék az önkormányzattól kapott maszkokat a közösségi tereken, az üzletekben és az egyéb találkozásra alkalmas területeken. Csütörtökön felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy május 4-től az arc eltakarása vagy védőfelszerelés viselése a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban már kötelező lesz.

Így 2020. május 1. (péntek) 0:00 órától 2020. május 3. (vasárnap) 24:00 óráig az alábbi, már ismert korlátozások lépnek érvénybe.

Rendőrségi jelenléttel megerősítve figyelmeztető táblával lezárásra kerülnek:

  • a Csónakázó-tó parkolói péntek 0:00 órától vasárnap éjfélig (kivéve az Éves Területi Horgászjeggyel rendelkezőket),
  • a Csónakázó-tóhoz gépjárművel behajtani minden irányból TILOS! (kivéve a körforgalom és a kajakház felől az Éves Területi Horgászjeggyel rendelkezőket, és természetesen az ott lakókat, tulajdonosokat, akik csak a tó felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat; ők ellenőrzést követően behajthatnak)
  • gépjárművek elől lezárásra kerül a kajakházhoz vezető sétány és út (kivéve a kajak-kenu egyesület tajait és az Éves Területi Horgászjeggyel rendelkezőket, akik behajthatnak),
  • a Mindenki Sportpályája lezárásra került, csoportos és csapat sportolás, edzés folytatása TILOS, csak a futók használhatják, 20 fős létszámkorláttal,
  • továbbra is érvényben marad valamennyi játszótér lezárása.
  • Fontos ismételten kiemelni a kijárási korlátozásra vonatkozó irányelveket és értelmezésüket:

    A kijárási korlátozás nem kijárási tilalom. A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására meghatározott, az alábbiakban olvasható alapos indokkal kerülhet sor.

    Ilyen alapos indok lehet, a teljesség igénye nélkül, például:

  • munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység,
  • napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben történő vásárlás,
  • az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele,
  • egyéni szabadidős sporttevékenység (pl. gyaloglás, futás, kerékpározás),
  • szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen,
  • az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása,
  • a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy részére történő segítségnyújtás.
  • A további részletekről az alábbi linken olvashatnak bővebben.

    Mindez azt is jelenti, hogy a Csónakázó-tó és egyéb külterületek, belterületek, főként a zöldterületek a biztonságos távolság megtartásával gyalogosan látogathatók, a csoportosulás és a játszóterek használata azonban nem megengedett.

    A Csónakázó-tóhoz a gépjárművek nem hajthatnak be, de az gyalogosan, kerékpárral megközelíthető és látogatható! (kivéve a kajak-kenu egyesület tagjait és az Éves Területi Horgászjeggyel rendelkezőket)

  • A rendőrfőkapitányság, a közterületfelügyelet, a polgárőrség alakulatai és járőrei ebben a három napban maximális erővel, fokozott jelenléttel és határozott fellépéssel jelennek meg az említett helyszíneken.
  • Minden, a kijárási korlátozásról szóló rendelettel ellentétes, felesleges és konkrét cél nélküli csoportosulás esetén intézkedésre kerül sor.
  • Az elmúlt időszakban megkapta minden háztartás a város által beszerzett két maszkot, és immáron nem hiánycikk, így a már maszkkal rendelkezők számára nyomatékosan felhívom a figyelmet a közösségi tereken, üzletekben és egyéb találkozásokra alkalmas területeken azok használatára.
  • A rendőrség vezetőjét ezúttal is kérte Balogh László, hogy szankcionáljon minden kijárási korlátozással kapcsolatos kihágást, szabályszegést, a tilos és zöld területen való parkolást, lezárt játszótereken való tartózkodást, és minden olyan tevékenységet, mely veszélyezteti magunk és mások egészségét, védelmét.

    Fotó: illusztráció

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában