Együttműködés

2024.01.16. 09:06

Főkonzuli bemutatkozó látogatás

A kiváló szakmai kapcsolatok fenntartása érdekében bemutatkozó látogatásra és szakmai egyeztetés volt a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatói és Dubravka Šekoranja főkonzul asszony között, aki 2023. augusztusától látja el a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusa főkonzuli teendőit.

Zaol.hu

Fotó: Katasztrófavédelem

Metka Lajnšček korábbi főkonzul mandátumának lejártát követően Dubravka Šekoranja főkonzul asszonyt nevezték ki a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusának a vezetésére. A szlovén-magyar országos és határmenti kiváló kapcsolatok megtartása és fokozása érdekében a főkonzul asszony látogatást tett a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, ahol Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Takács Ottó tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója fogadta. 

A találkozón elsőként az igazgatók tájékoztatást adtak a hivatásos katasztrófavédelmi szerv általános tevékenységéről, majd részletesebben a Vas és a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bemutatására került sor. 

Fotó: Katasztrófavédelem

A magyar-szlovén bilaterális együttműködés felületei között a magyar részről ismertetésre került a „SI-HU-A” elnevezésű, több évre visszavezethető gyakorlatsorozat, amely a magyar, szlovén és osztrák tűzoltók közös feladat végrehajtásával zajlik le. 

Az egyeztetés témái között szerepelt továbbá a Szlovén Polgári Védelmi és Katasztrófa-segítségnyújtási Igazgatósággal való szakmai kapcsolat, a nemzetközi segítségnyújtás metódusai, a Miran Bogataj Védelmi és Mentési Napokon, valamint a SOBRA Nemzetközi Hadfelszerelési, Biztonsági, Védelmi és Mentési Vásáron való részvételek mellett, az Interreg Central Europe LOCALIENCE nemzetközi projektben történő Vas vármegyei részvétel is. 

A találkozó keretében Dubravka Šekoranjfőkonzul asszony kiemelte a katasztrófavédelemmel történő együttműködés, a fennálló kapcsolatok építésének fontosságát. Külön kiemelte a közös kapcsolódási pontokat, úgymint a határmenti tűzoltó egyesületek közötti már kiépített kapcsolatok, a határ mentén előforduló, közös fellépéseket igénylő események kezelésének további erősítését, egyben támogatásáról biztosította az igazgatókat.

A szakmai egyeztetés során a felek kifejezték szándékukat arra vonatkozóan, hogy a gyakorlatok, közös rendezvények, projektek a jövőben is folytatódni fognak a nemzetközi kapcsolatok kiváló szinten történő megtartása érdekében. Közös álláspontként megállapításra került a határmenti önkéntes tűzoltó egyesületek közös támogatásának a fontossága, melynek előmozdítására mindkét fél elkötelezett a jövőben.

Fotó: Katasztrófavédelem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában