A rendőrök 23 millió forintot, 60 ezer eurót foglaltak le

2023.08.10. 12:16

Lenti-Budapest távolsági pénzváltó (Frissítve!)

A két férfi letartóztatásáról a nyomozási bíró csütörtökön délelőtt dönt.

Arany Gábor

A lefoglalt pénz

Fotó: Ügyészség

Csütörtökön délelőtt a nyomozási bíró elrendelte a buszsofőrök útján üzletelő zalai illegális pénzváltó és egyiptomi társa letartóztatását. Jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt került őrizetbe a két férfi. 

A történtekről tájékoztatva dr. Jánky Judit, a vármegyei főügyészségi sajtószóvivő közölte, a  Zalaegerszegi Járási Ügyészség indítványozta annak az 55 éves Lentiben élő férfinak és a 48 éves, Budapesten lakó egyiptomi állampolgárságú férfi társának a letartóztatását, akik heti rendszerességgel folytattak illegálisan bejelentéshez és engedélyhez kötött pénzváltást.  Ez eddig feltártak szerint a zalai férfi Lenti belvárosában széles ügyfélkört kialakítva évek óta naponta engedély nélkül pénzt váltott, ennek során került kapcsolatba Budapesten élő egyiptomi férfivel, akinek hetente a Lenti és Budapest között közlekedő távolsági autóbusz sofőreivel küldött zárt csomagban váltásra szánt készpénzt. Megállapodásuk szerint a társa által átváltott nagyobb összegű valutát ugyancsak a távolsági busz sofőrjével küldte vissza. A két férfi rendszeresen tartotta egymással a kapcsolatot mobiltelefonon az általuk alkalmazott, a hivatalos árfolyamnál kedvezőbb valuta árfolyamokkal, a váltani szándékozott összegek és az autóbuszok menetrendjével, a zárt csomagok szállítására felkért sofőrök személyével kapcsolatban.

A rendőrök 2023. augusztus 7-én Budapesten, a Népligeti autóbusz-állomáson tetten érték és elfogták az egyiptomi férfit, amikor átvette a Lenti-Budapest közötti távolsági autóbuszsofőrétől a Lentiből a társa által aznap küldött, előre becsomagolt 60 000 eurót, amiért cserébe ő átadta az érte járó, előre becsomagolt forintot. A rendőrök az autóbuszból lefoglalt csomagban színes befőttes gumival bankjegy címletenként kötegelve közel 23 millió forintot találtak, az egyiptomi férfi kocsijában pedig szintén kötegelve 60 ezer eurót foglaltak le. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettének megalapozott gyanúja miatt a bűnismétlés veszélyére figyelemmel indítványozta a két férfi letartóztatását, amit a nyomozási bíró csütörtökön délelőtt elrendelt 30 napra. A végzés nem jogerős, a gyanúsítottak és  védőik fellebbeztek ellene.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában