Pénzbüntetést kapott

2023.02.10. 10:30

Gondatlanságával okozott maradandó fogyatékosságot munkatársának Zalalövőn

Pénzbüntetésre ítélte a bíróság jogerős büntetővégzéssel azt a férfit, akinek figyelmetlensége miatt munkatársa súlyosan megsérült.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: pixabay.com

A baleset 2021. szeptember 16-án  történt egy zalalövői cég telephelyén. Itt dolgozott egy 55 éves bajánsenyei férfi szerelőként, egyebek mellett az acélszerkezeteket állította össze hegesztéssel, csavarozással, szegecseléssel. Ezen kívül anyagmozgatógép-kezelői képesítésére tekintettel a csarnokban a híddaru működtetése is feladata volt. A baleset napján harmadmagával nagy méretű, 222 kg tömegű hegesztett acélszerkezeten dolgozott. Ehhez az acélszerkezetet az üzemben három fémbakra helyezték és pillanatszorítóval rögzítették. Az acélszerkezet megmunkálásával 13 óra körül végeztek. Ezt követően a bajánsenyei férfi a híddaruval kívánta az acélszerkezetet a fémbakokról leemelni és tárolási helyére vinni. Ezért eltávolította az acélszerkezetet rögzítő pillanatszorítót, hogy az után az emeléshez a láncfüggesztéket elhelyezze a munkadarabon. Eközben azonban a rögzítetlenné vált acélszerkezet elmozdult, megbillent, a fémbakokról leesett az egyik közelben álló munkás felé, akinek feladata lett volna a daruval szállítás közben a nagy kiterjedésű tárgy stabilizálása kézzel. A földre zuhanó acélszerkezet a munkás jobb lábának dőlt és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozott, a jobb lábszára és bokája eltört, a sérülés miatt a jobb lábán tenyérnyi helyen hiányzik a lábszárizomzat. 
Az egerszegi törvényszék tájékoztatása szerint a járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött az ügyben és a férfit maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 3 évre eltiltotta az építő- és anyagmozgató gépkezelői tevékenységtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában