Frissen Zalából

2021.09.22. 15:50

Jósolt, majd lopott a nő, börtönbüntetésre ítélte a Keszthelyi Járásbíróság

A Keszthelyi Járásbíróság 2021. szeptember 21. napján jogerős ítéletet hozott annak a nőnek az ügyében, aki jóslással és lopással több embert is megfosztott értékeitől – közölte a Zalaegerszegi Törvényszék Sajtószóvivője, dr. Bartalné dr. Mentes Judit.

zaol.hu

Fotó: pixabay.com

A sértett 2018 októberében elment az I. rendű vádlotthoz, hogy jósoljon neki. A nő a sértett labilis érzelmi állapotát kihasználva egy pár fehérarany, briliánsokkal ékesített fülbevalót és egy briliánsokkal díszített fehérarany láncot vett el tőle. Ezt követően felajánlotta, hogy hazaviszi, és 24 órán belül még további két alkalommal újabb ékszereket hozott el tőle rontáslevétel céljából, amiket továbbértékesített. Az I. rendű vádlott ezt követően II. rendű társával közreműködve kb. négy hónap leforgása alatt különböző ürüggyel jutott be lakóházakba, ahol a lakók figyelmét elterelve ékszereket, készpénzt, órákat, mobiltelefont, tabletet, elektromos eszközöket tulajdonított el. A sértettek közül voltak, akik régi ismertségükre tekintettel engedték be, de volt, akinek az ittas állapotát használta ki.

Emellett a II. rendű vádlott a III. rendű társával a közösen bérelt lakásuk értéktárgyait is megpróbálták eltulajdonítani. A bérleményükből történt kiköltözéskor – a személyes dolgaik mellett – egy televíziót és egy mikrohullámú sütőt is a kocsijukba tettek, ám az autó nem indult el, s a főbérlő észlelve a bepakolt tárgyakat értesítette a rendőrséget.

A vádlottak a 8 sértettnek közel 1.310.000 Ft kárt okoztak, amelyből 882.900 Ft megtérült.

A II. rendű és a III. vádlottakkal szemben a 2020. szeptember 24. napján tartott előkészítő ülésen hozott jogerős ítéletet a Keszthelyi Járásbíróság. Az II. rendű vádlott 2 év próbaidőre felfüggesztve 10 hónap börtönbüntetést, a III. rendű társa 220 óra közérdekű munkát kapott.

Az I. rendű vádlottat a Keszthelyi Járásbíróság 2021. szeptember 21. napján mondta ki bűnösnek 3 rendbeli folytatólagosan elkövetett lopás bűntettében, 5 rendbeli lopás vétségében (ebből 2 alkalommal társtettesként működött közre), 1-1 rendbeli társtettesként elkövetett kifosztás bűntettében, valamint garázdaság és testi sértés vétségében, ezért őt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, egy kiskorú gyermek eltartásának kötelezettségét, a részbeni beismerést és a kár egy része megtérülését. Súlyosító körülményként, hogy a vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya, illetve egyes cselekményeket más büntető eljárás hatálya alatt követte el, továbbá a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, így az – a polgárjogi igény kivételével – jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában