Frissen Zalából

2021.06.24. 10:14

Illegálisan kilőtt medvéket találtak két zalai vadásznál

Védett állatokra vadásztak, a preparált trófeákkal a vadászházat ékesítették, az ügyben nemrég született vádirat.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint az ügyben vádlottá lett, most 38 éves nagykanizsai férfi és 63 éve sormási társa 2017-ben pötréte vadásztársaság tagjai voltak, az ügy harmadik vádlottja, 48 éves nagykanizsai férfi szakképzett preparátorként volt ismert. Hozzá vitte a két vadász az általuk, illetve külföldi vadászok által elejtett állatokat kikészíttetni.

Mindhárman ismerték a vadászatra, illetve a védett állatokra vonatkozó előírásokat, kiterjedt kapcsolatokkal rendelkeztek itthon és külföldön. A 38 éves férfi ráadásul egy ideig vadásztársasági titkár, majd vadászatszervező volt.

A kanizsai és sormási vadász 2017 őszén illegális medvevadászaton vett részt. Az általuk elejtett két barnamedvét a preparátor ismerősük készítette ki. A kanizsai férfi a medve trófeáját a vadászházban helyezte el, a másikat a sormási társa a hétvégi házában tartotta. A rendőrök 2018 szeptemberében, illetve októberében. foglalták le a trófeákat.

Az is megesett, hogy a kanizsai vadász 2018 januárjában a város környékén tartott vadászat alkalmával két svájci nimródtól hűtőtáskában tárolt madártetemeket vett át azzal a megbízással, hogy azokat juttassa el a preparátohoz kikészíttetni. Erre májusban került sor, addig a pötrétei vadászház fagyasztójában tárolta a hűtőtáskát.

A barnamedve (Ursus Arctos) fokozottan védett fajnak minősül, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Trófeáját csak engedéllyel lehet tartani, ilyennel a vádlottak nem rendelkeztek. A hűtőtáskában átvett vízityúk, karvaly, egerészölyv és harkály szintén védett, természetvédelmi értékük összesen 200 ezer forint volt. Magyarországi vadászatuk, megszerzésük és tartásuk kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel lehetséges, ilyennel ez esetben sem rendelkeztek a vádlottak, akik ellen a kanizsai járási ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat..

Képünk illusztráció / pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában