Frissen Zalából

2022.01.09. 09:00

Életmódváltás januárban – Turmixgéppel az egészségért

Lehet valakinek csak divathóbort, másnak viszont az egészséget jelenti bizonyos ételek kerülése. Sajnos egyre gyakrabban hallunk ismerősi körünkben különféle ételallergiákról, amik sok esetben okozhatnak puffadást, bőrkiütést, bélirritációt vagy rossz közérzetet, esetleg indokolatlan hízást. Az új esztendő tehát jó alkalom arra, hogy újult erővel fussunk neki az egészséges életmódnak, keressünk fel szakorvost vagy próbáljunk egy-két alapanyagot elhagyni.

Mozsár Eszter

Az idény kedvence, a sütőtökkrémleves fél óra alatt elkészül a speciális gépben vagy a tűzhelyen. A turmix leginkább az italok, pürék, smoothie-k készítésében nagy segítség.

Fotó: Mozsár Eszter

Újévi fogadalmaink képzeletbeli dobogós helyén mindig ott az a bizonyos mondat: januártól kevesebbet vagy egyáltalán nem dohányzom, nem fogyasztok annyi alkoholt, áttérek a helyes táplálkozásra, illetve többet mozgok. Utóbbinál érthetjük azt is, hogy többször visszük le az ötödikről - természetesen lift helyett a lépcsőt használva - a kutyát pisilni.

 

Ha már jártunk dietetikusnál, ételallergiát vizsgáló természetgyógyásznál, s tudjuk, hogy mivel ne mérgezzük tovább szervezetünket, akkor a számunkra egészséges étrend kialakítása a legfontosabb. Néha bonyolultnak tűnhet, s eleinte a pénztárcánkat sem kíméli, de érdemes néhány hetet arra szánni, hogy kialakítsuk az ehhez szükséges szokásainkat. Míg nagyanyáink a sparhelten, kemencében sütöttek-főztek, a mai kor emberének már jóval könnyebb az élete, ugyanis a konyhai robotgépek segítségével pillanatok alatt elkészíthetik a normál vagy diétás étkeket.

 

Egyre több helyen kerül elő a turmix és a botmixer, amivel pillanatok alatt egészséges reggelit készíthetünk akár az egész család számára. A tejtermékeket tolerálók a joghurtos-gyümölcsös-zöldséges-zabpelyhes sűrű italok széles skálájából választhatnak, a variáció szinte végtelen. Sok rostot tartalmaz, laktató és pillanatok alatt kész. Ha szükséges, cukor helyett kevés mézzel édesítsünk. Ugyancsak turmix-szal összekeverhető az omlett, a palacsinta tésztája, a csőrös kialakítás miatt azonnal a sütőbe adagolhatjuk azt. A gép ugyancsak jó szolgálatot tesz a szószok, mártások készítésénél, hogy minél krémesebb legyen az állaguk.

 

Visszatérve a turmixos italokhoz, ha elhagyjuk belőle a tejet, akkor az egyre népszerűbb smoothie-t kapjuk. Célszerű ezzel indítani a napunkat, mivel egy-két pohár ital komplex módon fedezi a mindennapi vitamin- és rostbevitelünket. A vegetáriánus vagy vegán étrend kedvenc italai, szószai tehát ugyancsak turmix gépben készülnek. Ilyenkor kizárólag növényi alapanyagokat használnak, a tejet növényi eredetű itallal helyettesítik, ami lehet akár mandula, kesudió, kókusz vagy zabital. A higításhoz ezezeket vagy vizet öntenek hozzá. A gyümölcs vagy zöldség alapú italokba gyakran magokat kevernek.

 

Lényeges szempont a smoothie-k elkészítésénél, hogy milyen igény alapján választunk gépet: a gyártók sajátos technológiát ajánlanak, hogy a növényi rostok épségben maradjanak, a kemény magokat jól őröljék, így nem vész el az értékes nyomelem az alapanyagokból. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rost nélkülözhetetlen az anyagcsere jó működéséhez, felgyorsítja az emésztést, energiát ad egész napra.

A turmixgépek és botmixerek mellett az utóbbi években egyre több családnál kap helyet a konyhában a növényi ital- és leveskészítő gép. Mivel jóval drágábbak a mixereknél, célszerű azoknak beruházni erre, akik tényleg hosszabb ideig kénytelenek az ételallergia miatt speciális diétájukat betartani, illetve azok, akik szinte napi szinten fogyasztják krémleveseket és isszák a fent említett italokat.

 

A vegán krémlevesek alapvető hozzávalói a zöldségek, gyümölcsök, a növényi italok és tejszínek, sűrítésnek rizs vagy különféle gabonalisztek, illetve szükség esetén semleges, íztelen olajok. Tálaláskor pirított magokat szórhatunk a tetejére.

Egészségesek és diétát követők nagy kedvence lehet télen például a sütőtök krémleves, amihez 30 deka sütőtök, 20 deka batáta (édesburgonya), egy kisebb fej aprított vöröshagyma, egy evőkanál olaj, egy evőkanál növényi cukor, egy teáskanál só (sok vegán recept alapja a himalája só), ízlés szerint bors, vegán tejföl (vegaföl), víz vagy húsleves alaplé (a gépet használóknál az űrtartalom minimum jelzéséig). Aki még szeretné, megbolondíthatja a végén három facsart narancs levével.

 

A leveskészítő gépekkel gabona- és magitalok, bébi pürék, smoothie-k, juice-ok is készíthetők házilag.

Végül ne feledjük, a jól összeállított és rostgazdag növényi étrend nagyon hasznos lehet a daganatos betegeknek, az ételallergiásoknak vagy egyszerűen a vegán életmódot választóknak, ám a terhesség és szoptatás ideje alatt a kismamák kérjék ki dietetikus tanácsát, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!