Külföld

2010.08.05. 17:17

Bűnvádi eljárás indul három székely gárdás ellen

Hátrányos megkülönböztetésre való felbujtás, valamint fasiszta, rasszista és idegengyűlölő szervezet létrehozása miatt bűnvádi eljárást indított a román ügyészség három csíkszeredai fiatalember ellen.

MTI

A szekelyhon.ro és az erdon.ro romániai magyar hírportálok csütörtökön számoltak be arról, hogy a három férfi ellen a rendőrség hivatalból indított eljárást azért, mert áprilisban egy csíkszeredai bevásárlóközpont mellett táblát helyeztek el a következő felirattal: "Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!".
   
A rendőrség az ügyet átutalta a Hargita megyei törvényszék mellett működő ügyészség hatáskörébe, amely július 29-i határozatban közölte az érintettekkel a bűnvádi eljárás megindítását.
   
Az érintettek furcsállják, hogy több hónap elteltével indítanak eljárást ellenük egy olyan akció miatt, amelyet állításuk szerint a csíkszeredai polgármesteri hivatal engedélyezett. A  jóváhagyást a Magyar Gárda Mozgalom Wass Albert Zászlóalj Székely Szakasza nevében kérvényezték.
   
Az egyik gyanúsított, Szőcs Tibor - aki a Székely Gárda Egyesület elnöke - elmondta: arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az emberek ne a multinacionális cégektől, hanem a helyi kiskereskedőktől vásároljanak. A székely gárda holnapjára feltett közlemény szerint a három fiatalember közül ketten alapítói a Székely Gárda Egyesületnek.

Ezek is érdekelhetik