Külföld

2010.07.16. 08:55

Tíz év börtönre súlyosbították egy terrorizmussal vádolt amerikai ügyvédnő büntetését

Tíz év börtönbüntetésre súlyosbította egy New York-i kerületi bíró egy amerikai ügyvédnő büntetését, akit terrorizmus miatt ítélték el, mert kicsempészte a börtönből védence, egy iszlamista szervezet vezetője üzeneteit.

MTI

A most hetvenéves Lynne Stewart ügyvédnőt négy évvel ezelőtt első fokon 28 hónap szabadságvesztésre ítélte John Koeltl New York-i kerületi bíró, de az ügyész kevésnek találta a büntetést és fellebbezett. A fellebbviteli bíróság perújrafelvételt rendelt el, és másodszor Koeltl csaknem négyszer hosszabb börtönbüntetést szabott ki az ügyvédnőnek.
   
Indoklása szerint a vádlott kijelentései az elsőfokú ítélet után arról tanúskodnak, hogy az eredeti büntetés nem volt megfelelő. Lynne Stewart nem tanúsított megbánást, amiért olyat tett, ami "törvénytelen és egyben potenciálisan halálos". Koeltl emellett azzal indokolta a szigorúbb büntetést, hogy Lynne Stewart a per során többször hamis vallomást tett.
   
Lynne Stewart volt az ügyvédje az egyiptomi Omar Abdel-Rahman sejknek, az Iszlám Csoport szellemi vezetőjének, akit 1995-ben életfogytiglani börtönre ítéltek azzal a váddal, hogy összeesküvést szőtt az ENSZ New York-i székházának, a Szövetségi Nyomozó Iroda egy épületének, a Hudson folyó alatt húzódó Lincoln- és Holland-alagútnak, illetve a George Washington hídnak az elpusztítására. A terrorcselekmények a Világkereskedelmi Központ elleni 1993. évi robbantásos merénylet folytatását jelentették volna.
   
Az ügyvédnőt azzal vádolták, hogy 1997 és 2002 között segített teljes elszigeteltségben tartott ügyfelének abban, hogy  üzeneteket juttasson el hazai híveinek. A bizonyítékok között szerepelt, hogy az ügyvédnő 2000-ben felhívta a Reuters kairói tudósítóját és beolvasta neki a sejk nyilatkozatát arról, hogy már nem támogatja az Iszlám Csoport és az egyiptomi kormány közötti tűzszünetet, amely a külföldi turisták elleni luxori véres terrortámadás óta volt érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!