Külföld

2009.09.11. 08:35

Újra kitört a kamcsatkai Sivelucs vulkán

Moszkva - Erős robbanással kitört pénteken a kamcsatkai Sivelucs vulkán - közölte egy vulkánokkal foglalkozó orosz kutatócsoport.

MTI/AP

A kitörés fél órán át tartott, s a hamufelhő a tengerszinttől számított 15 kilométeres magasságba emelkedett. Az első kitörés után a Sivelucs órákon át még vagy tízszer köpött hamufelhőket, és az oldalán több helyen folyt a láva. 
    
A csoport közlése szerint a történtekről nem készültek műholdfelvételek a világűrből, és szabad szemmel sem lehetett megfigyelni, mert az egész hegy sűrű ködben van.
    
Bejelentették ugyanakkor, hogy a hamufelhők veszélyeztethetik a légi forgalmat a körzetben, és a környező településeken is hullhat hamu. A Sivelucshoz legközelebb eső lakott települést, a 45 kilométerre lévő, 5000 lakosú Kljucsot nem fenyegeti veszély. 
    
A 3283 méter magas Sivelucs a vulkanológiai szempontból rendkívül aktív kamcsatkai térségben is az egyik legaktívabb tűzhányó, működése gyakorlatilag folyamatos, kráteréből láva folyik. Katasztrófának minősített kitörést legutóbb 1964-ben produkált: akkor szétrobbant a lávából képződött kupola, és a hegy több mint egy köbkilométernyi kőzetet szórt szét.
    
Idén januárban 8,8 kilométer magasba repített lávafelhőt, és több mint 20 kilométeres körzetben vörös porral terítette be a hegy környékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!