Hírek

2017.06.05. 19:30

Ez a nap méltó volt az ünnepre

CSÖDE A magyarok nagy részéről - még azokról is, akik nem napi vallásgyakorlók - elmondható, hogy a keresztény hitélet parancsolatai szerint élnek. Többek közt ezt hangsúlyozta vasárnapi beszédében dr. Boros Imre.

Gyuricza Ferenc

Az első Orbán-kormány egykori minisztere - aki egyben a község szülötte is - mindezt a már száz lakossal sem rendelkező község falunapi ünnepségén emelte ki. Azon a megemlékezésen, amely az egész napos program nyitányát jelentette, s amelyen nemcsak a jelenlegi helyi lakosok, de az elszármazottak, illetve a környező zalai és vasi településeken élők is részt vettek.

Dr. Boros Imre a falunapot méltatva mindezt annak apropóján mondta, hogy a falu közösségi napja a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepével, a pünkösddel esett egybe, és ez még inkább alkalmassá teszi az együttlétre.

- Június 4-nek ugyanakkor van egy szomorú, nem ünnepre, ám megemlékezésre mindenképpen indokolt apropója is - folytatta dr. Boros Imre. - Megpróbáltatásaink eddigi talán legnagyobbja, az ország I. világháború utáni feldaraboltatása éppen június 4-én került véglegesítésre, 1920-ban, Párizs mellett, a versailles-i palotában.

A volt miniszter emlékeztetett arra: az I. világháborús harci cselekedeteket megállító fegyverszünet kihirdetésekor az egykori királyi Magyarország területén egyetlen idegen katona sem tartózkodott, mivel a magyar hadtestek akkor is az olasz fronton harcoltak. Hazánk politikai vezetői még 1918-ban, azaz a háború befejezésekor is komolyan felszerelt, jól képzett, és egyben harcedzett hadosztályokkal is számolhattak volna.

Laczó Gézáné (a kép jobb szélén) és lányai virágokat helyeznek el a II. világháborús halottak emlékművénél. Az idős asszony testvére, Kisgazda József is a fronton esett el Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Boros Imre a beszédében egy helyi mulasztásra is felhívta a figyelmet. Kiemelte, hogy miközben a II. világháború helyi polgári és katonai áldozatainak már van emlékműve a településen, addig ilyet az I. világháború hőseinek egyelőre még nem állítottak. A volt miniszter mindennek okán arra is ígéretet tett, hogy ezt a hiányt hamarosan be fogják pótolni, a szükséges adatok összegyűjtését követően, várhatóan egy-két esztendőn belül elkészíttetik az egy évszázada lezajlott nagy háború mementóját is.

Az ünnepi megemlékezést követően közösségi és kulturális programokkal, egyebek mellett a Verami Duó és Batyi Árpád nótaénekes műsorával folytatódott a falunap, de felléptek a Hevesi Sándor Színház művészei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!