Hírek

2011.03.25. 13:32

Balatonfüred és Paloznak a virágos települések nemzetközi versenyén

Balatonfüred és Paloznak képviseli Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyén; a Virágos Magyarországért versenyre május 30-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok.

MTI

Balatonfüred város, Paloznak pedig falu kategóriában a múlt év októberében vehette át a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny fődíját, ezért idén ez a két település méretteti meg magát a virágos települések nemzetközi versenyén - mondta el Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón pénteken Budapesten.
   
A Virágos Magyarországért versenyre május 30-ig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai a www.viragosmagyarorszag.hu oldalon - ismertette Pollák Erika, a verseny ötletgazdája. A 2011. év kiemelt témája a település főterének, főutcájának rendezettsége, virág- és növényi díszítése, harmóniája az épített környezettel, beleértve az ott található hivatali, kereskedelmi és vendéglátóhelyeket. A megmérettetésre jelentkezett települések bírálatát szakemberekből álló zsűri végzi. A verseny elismertségét jelzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt évhez hasonlóan idén is két díjat ajánl fel két településnek.
   
A nemzetközi versenyen 12 ország - Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia és Magyarország - vesz részt 2-2 településsel, egy faluval és egy várossal. Az 1975-ben indult Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és legsikeresebb környezetszépítő mozgalma, amely 12 ország 25 ezer települését, mintegy ötven millió embert képes évente elérni. A legjobbak közé csak 24 település kerül be, minden tagországból egy város és egy falu.
   
Magyarország 1990-től, a közép-európai térségből elsőként vesz részt az európai versenyben. Eddig hat arany - Siófok, Kaposvár, Nagyatád és Eger város, Géderlak és Lipót falu -, valamint 16 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!