Hétvége

2014.02.15. 15:29

Bajnokok tánca a Hofburgban

Zalaegerszeg – Kis képzavarral szólva: egykoron a sportok királynőjétől csábította el a tánc és a szomszéd kislány Kuzma Pétert, akit ez elindított a siker útján.

Arany Gábor

A zalaegerszegi Gála Társastáncklub Egyesület vezetője sporttagozatos általános iskolába járt, atletizált, közép és hosszú távokra trenírozták. A heti öt edzés állóképességet adott, kitartásra nevelte, de nem szerette meg, ismeri be utólag is.

– A bátyám tánciskolába járt, a szomszéd kislány is, aki párt keresett magának, hát velük tartottam – idézte fel nyolcadik osztályban meghozott döntését. Így került Sarlós Dezsőhöz, aki a tanfolyam végeztével af olytatásra biztatta. Útja a Helikon Táncklubba vezetett, időközben szakított az atlétikával és másik párt is választott magának.

– Fél évvel később már fellépésre vittek, a sportcsarnokbeli vöröskeresztes bálon debütáltam, arra emlékeztem, hogy nagyon izgultam – mesélte mosolyogva. Sok évig egy párt alkottak az azóta bécsi festőművésszé lett Borbás Helgával, aki az érettségire készülve vált meg Pétertől. Így ő a húgával, Renátával folytatta tovább, s ez így van a mai napig. De ne szaladjunk előre, Kuzma Péter közben elvégezte a faipari szakközépiskolát, ami szintén kitérő az életében, mert dísznövénykertésznek tanult volna legszívesebben Szombathelyen, csak épp ott megszűnt a képzés.

– Így Egerszegen a Deákot választottam, mert feltétlenül táncolni akartam. Megtanultam az asztalosságból mindent, amit kellett, de nem az én világom volt – foglalta össze azokat az éveket. – Közben a táncművészeti főiskolára készültem, harmadiktól tehát a húgom, Renáta lett a párom, és mindent arra tettünk fel, hogy bekerüljek a főiskolára. Versenyekre jártunk, mert a felvételhez bizonyos szintet el kellett érni – magyarázta.


Verseny után a hollandiai Double V Dance Gálán, ahol két felnőttcsapatuk vett részt. A csapat előtt Kuzma Renáta és Kuzma Péter (Fotó: Gála)



Az útja most sem egyenesen vezetett, mert a jelentkezéskor derült ki, az évben nem indul a főiskolán társastánc szak. Ezért magyar- és technikatanárnak tanult Szombathelyen. Főiskolásként hazajárt a Helikonba, vendégségbe meg a szombathelyi Haladás Táncklubba, ahová Rimányiné Kiss Anikó invitálta Renátával együtt, hogy velük nemzetközi formációs táncversenyre készüljenek. Két év telt el, amikor hírét vette, hogy társastánc szakon újra indul képzés. 

– Egy percet sem gondolkodtam, Budapestet választottam. A szüleim nem örültek a kidobott két évnek, de az idő engem igazolt – mondta, és ezzel valóban nem lehet vitába szállni, látva az elért sikereket. Még a főiskolára járt, amikor a körülmények hatására 1998-ban megalakította a Gála Társastáncklub Egyesületet; a Helikonból kéttucatnyi táncos követte.

A diploma megszerzése után a Kuzma testvérek profi táncosokká váltak, világ ranglistaversenyekre jártak, mellette minden erejüket az oktatásnak szentelték.

A Gála ma már Európa legnépesebb formációs tánc-klubja, 13 csoportjában 230-an táncolnak 5-től 28 éves korig. Tanítványaik közül négyen a főiskolára kerültek, hogy modern társastánc-pedagógusi végzettséget szerezzenek, és ketten azóta bekapcsolódtak a Gálában zajló oktatásba is. Formációs bajnokságon először 2000-ben indultak. A felnőtt A bajnoki címet eddig háromszor nyerték el, és szintén tripláztak a junior kategóriában. Az idén 40 éves Kuzma Péter a Népművelődési Intézettől kétszer érdemelte ki a legjobb táncpedagógusnak járó díjat, és ezt a nívódíjat a Gála ötfős tanári gárdája is megkapta.Legutóbb február 8-án két felnőttcsapatuk a Rock you és Dear Darlin’ című koreográfiával vett részt a Double V Dance Galán a hollandiai Hoornban. A Rock you a második helyet szerezte meg a nagy döntőben, a Dear Darlin’ az első helyen zárt a kis döntőben. Egy héttel korábban a Rock youval nyitották meg az osztrák gyógyszerészkamara bálját a bécsi Hofburgban. Itt negyedszer léptek fel, a mostani nyitótáncra a tavaly októberi Zala Open gálán bemutatott produkciójuk alapján hívták meg őket a szervezők. A versenyzők számára mindez egyben sikeres előkészület volt a március 22-én Szombathelyen megrendezendő formációs táncok magyar bajnokságára, ahol a két felnőttön kívül három junior gálás csoport is részt vesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!