Hétvége

2011.09.01. 17:21

15 éves a Delta: a bulizenekar sikerének titka

Tizenötödik születésnapját ünnepli idén a megye legrégebbi, s egyben legkedveltebb bulizenekara, a Delta. Az 1996-ban indult, jelenleg hat taggal dolgozó együttes a másfél évtizedes jubileum apropóján hat állomásos kiemelt fellépéssorozatba kezdett.

Gyuricza Ferenc

Első alkalommal – augusztus 27-én – Söjtörön játszottak, mivel a csapat indulása is ehhez a településhez köthető. A Delta a zalai közönség számára ma már igazi szimbólum. Talán nincs is a megyében olyan buliba járó fiatal, aki ne találkozott volna a fergeteges hangulatot produkáló zenekarral. A hírneve régen túlnőtt a megyehatáron, szinte a teljes Dunántúlt meghódították, ezért a születésnapi sorozat keretében Dombrádon, Szombathelyen, Tapolcán, Vönöckön, illetve Csornán is fellépnek. A zenekar alapítója, az énekes-billentyűs Szabó Peti szerint az említett települések lassan ugyanolyan erős bázispontnak tekinthetőek, mint Söjtör.

– A Delta indulása két szerencsés együtthatónak köszönhető – mondta a zenekar „lelke”.
– A Halley zenekar tagjai kerestek meg azzal, hogy billentyűsre lenne szükségük. Hallották, hogy a tófeji presszóban zenélek, így esett rám a választásuk. Az pedig, hogy Söjtör lett a bázisunk, Hegedűs Zoli barátunknak köszönhető, ő vállalt garanciát arra, hogy mindig lesz fellépési lehetőségünk, s ez a mai napig fennáll.

Kéthetente, ha törik, ha szakad, a Delta Söjtörön játszik, ugyanolyan intenzitással és hévvel, mint a kezdeti időszakban. A Delta buli magával ragadó, fergeteges hangulatát rengetegen átérezték már, mivel a zenekar 15 éve megállás nélkül pörög. Mindez el is használt jó pár zenészt, hiszen nem mindenki bírja hosszú távon az éjszakázással, a partizással járó gyűrődést. Az alapító Szabó Peti mellett így ma az énekes Gombkötő Ildi, a baszszusgitáros Olasz Ádám, a gitáros Böröcz Roland, a billentyűs Szalai Balázs és a dobos Pete Krisztián alkotja a Deltát. A kohéziót a barátság jelenti, tűzbe tennék a kezüket egymásért, de a közös élmények is erősítik az összetartást. Élményből pedig rengeteg van, az általában hajnali négy óráig tartó bulik után rendszeresen végiglátogatják a kis falusi kocsmákat, de arra is volt már példa, hogy egy idegen háznál, disznóölésen találták magukat.
– Nem tudjuk, hogy keveredtünk oda, csak arra emlékszem, hogy a pörzsölésből és a szegény pára mosásából is kivettük a részünket, s közben ittuk a jó házi pálinkát – idézi fel Ádám. – A történetnek persze csúnya vége lett, Petivel együtt az ólban ülve próbáltunk az életben hagyott malacokkal diskurálni. A beszélgetés fonala itt egy jó időre megszakad, a Delta tagjai egymást túllicitálva igyekeznek sztorizgatni. Kiderült, hogy Balázs nemcsak a háztetőkre mászik fel rendszeresen a bulik után, de a búzatáblákban is szívesen futkároz meztelenül. Ha a hazafelé tartó úton szalmabálát, netán trágyakupacot látnak, ellenállhatatlan késztetést éreznek annak meghódítására. Vannak azonban fontos szabályok, amiket minden körülmények között betartanak. Az egyik ilyen, hogy a sofőrre – aki általában Krisztián – tekintettel kell lenni, ezért egy-egy hosszabb utazás során pihenőket iktatnak be. Ha a sofőr úgy dönt, hogy együtt iszik a többiekkel, akkor addig nincs továbbindulás, amíg az alkohol ki nem ürül a szervezetből. Ennek köszönhetően egy Nyíregyháza melletti fellépésre az útközben elfogyasztott koktéloknak köszönhetően például 14 óráig tartott az út.

A zenekar tagjai azt is elárulták, kedvenc helyük Siófok, nem véletlenül született egyik slágerük éppen a Balatonról.
– Ádám, Balázs és Peti hatalmas partiarcok, ők képesek akár 48 órán át ébren maradni úgy, hogy közben lenyomunk két bulit is – sorolta a dobos. – A legnehezebb helyzetben Ildi van, neki ugyanis nemcsak a marhulásainkat kell elviselnie, hanem időnként azzal is kénytelen szembesülni, hogy ottalvós a buli. A legtöbb helyen persze az egész zenekart egyetlen szobában, egy ágyban akarják elszállásolni, s ez teremtett már érdekes szituációkat. Házinyúlra azonban soha nem lövünk.

Szabó Peti szerint induláskor egyetlen cél lebegett a szemük előtt, úgy akartak szórakoztatni, hogy közben ők is jól érezzék magukat. Az együttes varázsa valójában ma is ebben rejlik, a színpadon uralkodó jókedv sugárzik át a közönségre. – Egy bulizenekar akkor tud hiteles lenni, ha a tagok szeretik azt, amit csinálnak – folytatta Ádám.
– Miután mindannyian más ízlésűek vagyunk, ezért a repertoárunk is többféle stílusból áll össze. A Delta sikerének a titka talán éppen ezekben a kontrasztos váltásokban rejlik, mi képesek vagyunk arra, hogy a buli hangulatának megfelelően egy rockdal után akár egy D.J.-produkció révén megismert számmal jöjjünk elő. Így aztán mindenki megtalálhatja nálunk a saját zenéjét, bár mindenki elvárásának nyilván nem lehet megfelelni.

A Delta közönsége együtt öregedett a zenekarral, de közben folyamatosan jártak a bulikba a fiatalok is. Krisztián szerint az elmúlt tíz év egyik legnagyobb tanulsága, hogy folyamatosan tolódik ki az alsó korhatár, ma már az is előfordul, hogy 14 év körüli fiatalok is rendszeresen ott vannak a rendezvényeiken. Vannak fiatalabb Delta-rajongók is, velük internetes közösségi oldalakon és elektronikus levelezés útján tartják a kapcsolatot, illetve most első alkalommal – éppen a jubileum apropóján – közönségtalálkozót is szerveznek. Erre szeptember 8-án kerül sor Szombathelyen.

– Mi magunk sem hittük volna, hogy idáig jutunk – vette vissza a szót a zenekar vezetője. – Kis kocsmákban indultunk, onnan sikerült továbblépnünk a kis kultúrházakig. A következő lépes az volt, hogy meghódítottuk a nagyobb művelődési házakat, majd jöttek a sportcsarnokok. Amikor a Delta indult, magam sem hittem volna, hogy 15 év múlva létezni fog a zenekar, hogy túllépjük a megyehatárokat, hogy a tévében fogunk szerepelni, hogy milliós nézettséget produkáló saját dalunk lesz. Ezek a sikerek fokozatosan jöttek, s mindig sikerült egy-egy lépcsőfokkal feljebb jutnunk. A tízéves jubileumnál azt éreztem, ennél már nem lehet feljebb. Aztán kiderült, hogy mégis van, s mindezt a közönség szeretetének köszönhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!