Hétvége

2007.05.05. 02:26

Tisztelettel a régész kollégáktól

A kanizsai Thúry György Múzeumban a minap tartották a Zalai Múzeum 15. kötetének bemutatóját. Nem véletlen a rendezvény helyszínének a kiválasztása.

Zalai Hírlap

A kötet tulajdonképpen dr. Horváth László régész, nyugalmazott nagykanizsai múzeumigazgató hatvanadik születésnapja tiszteletére készült. A tartalmas kiadvány tükrözi azt a kollegális tiszteletet és szakmai elismerést, mely az ünnepeltet egész életében körülvette.

S noha a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel is kitüntetett kutató immár 62 esztendős, ennyi csúszás igazán megengedett ezen emlékkötet-sorozatban, melynek jellemzője: a régész kollégák állítják össze, főként olyan témájú anyagokat publikálva, melyekkel az ünnepelt foglalkozott. Ennek megfelelően az NKA támogatásával napvilágot látott 15. kötet az újkőkor elejétől a XX. századi művészetig, s különösen a kelta korszakra fókuszál, mely a nyugdíjasként is aktív régész, dr. Horváth László kutatásaiban is kiemelt szerepet játszik. S hogy mi indokolja a jelen időt? Főképp annak tükrében, hogy a kutatói pályájának első felében kiemelten a kelta kor emlékeire összpontosító, s doktori dolgozatát is ebből a témából író kanizsai régész 60 évesen hivatalosan is nyugdíjba ment? Nos, erre kézenfekvő a válasz: az autópályás ásatások szakmai irányítását továbbra is végző dr. Horváth Lászlónak még jócskán vannak tervei, így a szakmai munkája permanensen folytatódik. - Jelenleg több monografikus feldolgozáson dolgozom, melyek egy része Délnyugat-Dunántúl késő bronzkorának, a másik pedig a kelta korszaknak az összefoglalója, s természetesen a kettő közötti időszak összefoglaló feldolgozása sem marad ki a munkámból - árulta el dr. Horváth László, akinek a régészek számára adható legmagasabb szakmai kitüntetés, a Schönvisner István-díj is a birtokában van. A kiváló szakember - mint a kötetben dr. Vándor László megyei múzeumigazgató köszöntőjében olvasható - sokat tett Nagykanizsa környékének megismeréséért, s a múzeum első régészeként fő feladatának Dél-Zala terepbejárását, az addig ismeretlen terület kutatását tartotta.

Több mint 60 ásatást, leletmentést végzett a múzeum gyűjtőterületén, s a korábban hétezer darabot számláló régészeti gyűjtemény mára meghaladja a százezres nagyságrendet. Részt vett a kiemelkedő jelentőségű kis-balatoni (1979-1989) és Hahót környéki (1987-1992) ásatásokon, s 1999-től szakmai irányítója az autópályát megelőző ásatások zalai szakaszának.

Sok évtizedes munkájának méltó eredménye a Thúry György Múzeum új állandó kiállításának megvalósítása, melyen látható a kanizsai régész életműve. Dr. Horváth László az elmúlt években kinevelt egy fiatal szakembergárdát, akikkel együtt a zalai múzeumügyben eddig egyedülálló, nagyszabású feladat megoldásán dolgozik. A leendő könyvet Kelta települések a Nyugat-Dunántúlon címmel jelentetik meg.

Ehhez rengeteg új anyag áll rendelkezésükre, így mindenképpen érdemes kötetbe rendezni az ismereteket és a legfrissebb leleteket tartalmazó, dokumentációs értékű fotókat.

Ezek is érdekelhetik