Frissen Zalából

2021.08.23. 06:50

Vágtázott a Muravidék – Horváth József, a Lendva lovasa negyedszer is győzött

Látványos lovas programok kíséretében rendezték meg szombaton az V. Muravidéki Vágtát, a Nemzeti Vágta szlovéniai előfutamát. Az egész napos rendezvényen többek között lovasszínházi, csikós és huszárbemutatók, római kocsik versenye, valamint korhű harci jelenetek szórakoztatták a jelenlévőket.

Gyuricza Ferenc

Minden korábbinál nagyobb érdeklődés és színesebb, változatosabb kísérőprogramok, egyebek közt látványos lovas felvonulás mellett zajlott a szlovéniai előfutam

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A legnagyobb érdeklődés mégis magát a versenyt kísérte. A nemzetiségi futamon kilenc muravidéki lovas vett részt, a Nemzeti Vágta versenykiírásának megfelelően valamennyien egy-egy magyarlakta települést képviselve. A versenyre Zsitkóc, Dobronak, Gyertyános, Hídvég/ Bánuta, Hosszúfalu, Domonkosfa, Pártosfalva, Lendva és Kót lovasai neveztek, míg a szlovén futamnak ezúttal hét indulója akadt. Mindkét versenyt három előfutammal rendezték meg – ezek a déli órákban zajlottak -, míg a döntőket kora este tartották.

A verseny Lendva egyik idegenforgalmi szempontból frekventált pontján, az Arxa Szálloda s a Nafta Lendva labdarúgó-stadionja közötti területen kialakított pályán, minden korábbinál nagyobb érdeklődés és sokkal színesebb, változatosabb kísérőprogramok mellett zajlott.

Minden korábbinál nagyobb érdeklődés és színesebb, változatosabb kísérőprogramok, egyebek közt látványos lovas felvonulás mellett zajlott a szlovéniai előfutam Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A nemzetiségi verseny előfutamaiból négyen kerültek a döntőbe, ők az eredményüktől függetlenül valamennyien részt vehetnek az október 2–3-án Budapesten megrendezendő Nemzeti Vágtán.

A versenyt végül a Lendva lovasa, Horváth József nyerte, akinek a Muravidéki Vágta ötéves története során ez már a negyedik győzelme volt. A második helyen egy szintén korábbi nyertes, a hosszúfalusi Bíró József ért célba, a harmadik helyet Szomi Erik szerezte meg, míg a negyedik helyen a gyertyánosi Göntér Márió végzett. A Nemzeti Vágta szervezői rajtuk kívül egy ötödik lovas számára is biztosítják a budapesti döntőn való részvételt, az ő személyéről a későbbiekben dönt a helyi versenyt koordináló Muravidéki Lóbarátok Egyesülete.

A szlovén futamból a versenykiírás értelmében ezúttal is egy személy kvalifikálhatta magát a Nemzeti Vágta úgynevezett nemzetközi futamára, ahol a többi nemzet versenyzői között mérettetheti meg magát. Ez szintén egy Muravidéken élő, de szlovén nemzetiségű lovasnak, a petesházi Matej Grebenjaknak sikerült, aki immár harmadik alkalommal vehet részt a budapesti versenyen. Grebenjak 2015-ben még meghívásos alapon versenyzett a Nemzeti Vágtán, ahol a negyedik helyen ért célba, s az akkori eredményén felbuzdulva döntöttek úgy a muravidéki lovasok, hogy Szlovéniában is megszervezik a Nemzeti Vágta előfutamát. Grebenjak emellett egy harmadik helyezéssel is büszkélkedhet, ez utóbbit 2018-ben érte el Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában