Frissen Zalából

2021.08.23. 19:44

A Festetics Vágtáról két zalai is a döntőbe jutott

A Keszthelyi-hegység zöld dombjai által körülölelt Faludi-síkon került megrendezésre vasárnap a Nemzeti Vágta Zala megyei előfutama, a Festetics Vágta.

Góth Imre

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Góth Imre

A ló és a lovas kultúra népszerűsítéséről szóló rendezvény az egykori Festetics lovas gyakorló tér helyén kialakított pályán került megrendezésre immár a 12. alkalommal és ezzel a legrégebbi helyszínnek számit a gyenesdiási. Az idei sorozat 12. állomása után nagy volt az érdeklődés, olyan távoli települések, mint Felsőzsolca és Újkígyós is elküldte lovasait. Több indulóval lelkes szurkoló csapat is érkezett, színesítve az érdeklődők amúgy is népes táborát.

Az ünnepélyes megnyitót követően a kishuszárok futamában tizenhárman vettek részt. A legtöbben már több éves versenyzői múlttal a hátuk mögött vállalták a megméretést és akadtak, akik több vágtán is szerepeltek. Szükség is volt a tapasztalatra, hiszen a másfél kört kevesebb, mint egy perc alatt teljesítették és a felnőttekhez hasonló sebességet értek el. Ilyen tempónál jól jött a kitűnően előkészített széles pálya, különösen a kanyarokban kisodródó lovakat lehetett bent tartani sérülés nélkül. A kishuszárok szoros döntőjében Ferencz Dominika (Herceg nevű lovával), Kalocsa lovasa lett az első, szorosan mögötte következtek Goneth Márk (Szélvihar nl.) Ábrahámhegy, Sziklay Gizella (Ragyogó nl.), Köveskál, Veszelovszki Réka (Rebeka nl.), Dunapataj. Az első három versenyző jutott a fővárosi döntőbe.

Fotó: Góth Imre / Zalai Hírlap

A felnőtteknél 12-en indultak és rájuk is átragadt a felfokozott hangulat, így az első futamban leesett az egyik hajtó lováról. A harmadikat pedig késve tudták elkezdeni, szintén a ló túlzott izgalmi állapota miatt. A két és félkörös táv alaposan próbára tette az indulókat. A felnőtteknél utcahosszal szerezte meg a győzelmet Arató Barna (Napraforgó nl.), Bükkösd lovasa, a további sorrend: Bányavölgyi Donáta (Mimóza nl.), Szilvásvárad, Takács Regina (Baron Gyémánt nl.), Vonyarcvashegy, Csíki Árpád (Jimmy nl.), Szentkirályi.

A szabályok alapján mind a négyen bekerültek a döntőbe és Gyenesdiás képviseletében szabadkártyájával Varga Zoltán is ott lesz a Nemzeti Vágta döntőjében a Hősök terén október 2-3-án.

A helyi főszervező így látta a versenyt: – Büszkeséggel töltenek el minket az ország minden részéből érkező lovasok, közülük többen nagy hírnévvel rendelkező területekről jöttek. Izgalmas futamokat, kiegyenlített küzdelmeket láthattunk a hőség ellenére is sok néző előtt. A gyors, kiválasztott lovakkal komoly tempókat lovagoltunk, és ami a legfontosabb, mára márkanév lett a Festetics Vágta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában