Frissen Zalából

2021.06.12. 07:00

A zalai dombok tökéletesek a biciklis edzésekhez

Pénteken a Dísz téren „biciklisimogatót” tartott a ZKSE. A programon ott voltak a Zalában edzőtáborozó magyar országúti kerékpáros-válogatott tagjai, illetve az idei Giro d’Italia körversenyt teljesítő egyik magyar hős, Dina Márton is.

Varga Andor

Szabó Zoltán és Dér Zsolt között a ZKSE két korosztályos mountain bike válogatottja, Szabó Léna és Ádám Szabolcs. A háttérben ifjú érdeklődők

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A kezdéstől nagy volt a sokadalom: a válogatott biciklisek ügyességi pályán mutatták be tudásukat, de tetszett a nézőknek a tévében profiktól sokat látott görgőzés is. Az érdeklődők a modern versenykerékpárok mellett közelről láthatták a nemzeti csapat kisbuszát, illetve azt az autót is, amellyel az edzők és a szerelők a versenyeken a mezőnyt kísérik.

A sokadalmat elégedetten szemlélte Dér Zsolt, a válogatott szövetségi kapitánya is.

– Igyekszünk meglovagolni a hullámot, amit Valter Ati és Dina Marci kiváló Giro-szereplése kiváltott – mondta a szakember. – Megnőtt az érdeklődés a kerékpározás iránt, reméljük, hogy minél több 11-12 éves gyereket sikerül a klubokba csábítani.

Szabó Zoltán és Dér Zsolt között a ZKSE két korosztályos mountain bike válogatottja, Szabó Léna és Ádám Szabolcs. A háttérben ifjú érdeklődők Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zalába először megszervezett edzőtábornak is célja a hírverés, de a szakmai szempontok sem szorultak háttérbe.

– Két kemény, edzős napon vagyunk túl, az idősebb srácok 140, a fiatalabbak 110-120 kilométert tekertek ezeken, sok speciális feladattal, verseny-szimulációval – folytatta a kapitány. – Megérdemelnek egy nap lazítást, amikor kicsit sztárnak érezhetik magukat. A zalai dombok nagyon jó lehetőséget adnak a biciklis edzésekhez, de a helyszín kiválasztásában szerepet játszott az is, hogy a ZKSE személyében erős klub működik itt.

Melynek egyik vezetője, Szabó Zoltán új minőségben is fogadhatta a vendégeket: az országos szövetség közelmúltbeli tisztújításakor szakmai elnökhelyettesnek választották.

– Két fontos célom van – mondta Szabó Zoltán. – Az egyik az utánpótlás-nevelés fejlesztése, a másik a versenyszervezés. Idehaza lassan elkészül az alsóerdei projekt, melynek keretében mountain bike pálya is épül. Középtávú célunk, hogy ide pár éven belül korosztályos Európa-bajnokságot hozzunk.

Ennél is nagyobb kihívásokban reménykedik Dina Márton, aki a Kometa-csapat tagjaként tekerte végig először az olasz körversenyt, és így jutott el az egerszegi táborba is, lévén hogy ezt az említett gárda, illetve a mögötte álló cég finanszírozta.

– Volt néhány nap kerékpár nélkül, de ezen a héten már edzettem – mondta a sportoló. – Nem vagyok egészen elégedett a versennyel, kicsit többet szerettem volna szökni, illetve egy-két jobb szakaszhelyezés is a terveim közt volt, de a csapattól csupa pozitív visszajelzést kaptam. Most az edzőimtől kapott utasítások alapján itthon készülök, közeleg az országos bajnokság, és várom a következő nemzetközi feladatokat is. A magyar – és benne a zalai – domborzat is tökéletes terep, ha az ember jó formába akar kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában