Frissen Zalából

2021.05.11. 20:00

Elrajtoltak: csütörtökön Kanizsára fut be a 42. Tour de Hongrie

Siófokon kedd este a csapatbemutatóval elkezdődött, szerdán 16 órakor pedig elrajtol a 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny, melynek nagykanizsai befutóval véget érő 2. szakasza Zalát is érinti.

Pásztor András, MTI

A 2002-es Tour de Hongrie mezőnye a Nagykanizsáról rajtolt 3. szakaszon

Forrás: archív

Fotó: Varga György

A viadal a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által rendezett Europe Tour versenysorozat része, profi csapatok részvételével zajlik, és nemzetközi médiajelenlét mellett kerül lebonyolításra.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere elmondta: a verseny május 13-án a város számos pontját érinti, mindenekelőtt közlekedési szempontból. Az önkormányzat, egyeztetve a szervezőkkel és a hatóságokkal már korábban döntött a lezárásokról, elterelésekről – az ezzel kapcsolatos információk portálunkon, a zaol.hu oldalon is olvashatók.

A 2002-es Tour de Hongrie mezőnye a Nagykanizsáról rajtolt 3. szakaszon
Fotó: Varga György / archív

A versenyzők a 7-es számú főúton érkeznek majd kelet felől a városba, ahol a Magyar utcán, a Lékay Gyula utcán, a Kalmár utcán, a Király utcán és a Fő úton haladnak majd az Eötvös téri befutóig.

– Szeretnénk ha minél többen kilátogatnának a versenyre és szurkolnának a kordonok mögül – fogalmazott Balogh László, aki hozzátette: a viadalt világszerte több tévétársaság közvetíti, így megközelítőleg 300 millió háztartásba jutnak el a kanizsai befutó képsorai is. A tévés stábok közel 200 órányi adást vesznek fel, az élő jelet minimum tíz külföldi csatorna veszi át, az M4 Sport pedig a verseny minden napján kétórás élő közvetítést ad.

Nagykanizsa egyébként már tizennégy alkalommal játszott főszerepet a Tour de Hongrie történetében. Az első befutót 1927-ben rendezték, amely a korszak hazai csillaga, a kétszeres Magyar Körverseny-győztes Vida László sikerét hozta. Legutóbb, 2002-ben pedig a német Dressler dia­dalmaskodott.

Az idei Tour de Hongrie előzetes rajtlistáján 22 csapat 132 versenyzője szerepel, öt kontinens huszonhét országából. A legnagyobb név a holland Mike Teunissen (Jumbo-Visma), aki 2019-ben megnyerte a Tour de France első szakaszát és így a sárga trikót is magára ölthette. A mezőnyben 12 magyar kerékpáros lesz ott, indul a magyar válogatott is, soraiban az egykori ZKSE-s Palumby Zsomborral.

Szilasi László versenyigazgató szerint a tavalyinál izgalmasabb, több szintkülönbséget tartalmazó útvonal vár a mezőnyre, mely a viadalt „versenybuborékban” tölti. A szervezők kérik a nézőket, hogy a sportolókat ne közelítsék meg, és tartsák be a járványügyi előírásokat.

Siófoktól Budapestig

A 42. Tour de Hongrie mezőnye a 792 kilométer össztávú viadalon öt szakaszt teljesít.

1. szakasz, szerda: Siófok–Kaposvár, 173 kilométer (szintemelkedés: 1280 méter).

2. szakasz, csütörtök: Balatonfüred–Nagykanizsa, 183 kilométer (1648 méter).

3. szakasz, péntek: Veszprém–Tata, 142 km (1585 m).

4. szakasz, szombat: Balassagyarmat–Gyöngyös–Kékestető, 202 kilométer, hegyi befutó (3221 méter).

5. szakasz, vasárnap: Budapest–Budapest – rajt és befutó is a Hősök terénél, 92 km (220 m).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában