Frissen Zalából

2021.04.30. 15:39

Tour de Hongrie: a Balatonfüred-Nagykanizsa szakasz befutója a dél-zalai városban lesz

Május 13-án Nagykanizsán lesz a magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie szakaszbefutója.

Horváth-Balogh Attila

A TEKER Egyesület mezei a holnapi kerékpáros túrára Eisenkrammer Károly, Balogh László és Radics Bálint a sajtótájékoztatón

Fotó: HBA

A rangos sportesemény kapcsán Eisenkrammer Károly főszervező, Balogh László polgármester és Radics Bálint kerékpárügyi biztos sajtótájékoztatót tartott pénteken, szombaton pedig a TEKER Egyesület az esemény népszerűsítésére önkormányzati támogatással kerékpártúrát szervez a Balaton-felvidékre.

- Városunk egyrészt azért csatlakozott a Tour de Hongrie országos kerékpáros körversenyéhez, mert az elmúlt években komoly fejlesztéseket hajtottunk végre az aktív turizmus fellendítése, a helyi kerékpáros kultúra, a környezetbarát és egészséges közlekedés kialakítása érdekében – szögezte le Balogh László polgármester. – Több kilométernyi kerékpárút épült a városban és közel 300 kilométer hosszú, turisztikai vonzerővel is bíró kerékpáros túraútvonal jött létre, amely kapcsolódik a balatoni körhöz, így becsatornázza a térséget az egyre inkább fejlődő kerékpáros turizmus vérkeringésébe. Továbbá a Csónakázó-tónál nemzetközi XCO-pálya épült, elindult a kerékpársport terén az utánpótlás-képzés és a versenyeztetés. Másrészt csatlakozásunk oka a Tour de Hongrie nem elhanyagolható marketing értéke sem.

A TEKER Egyesület mezei a holnapi kerékpáros túrára
Eisenkrammer Károly, Balogh László és Radics Bálint a sajtótájékoztatón
Fotó: HBA

Ezt erősítette meg Eisenkrammer Károly főszervező, huszonhétszeres magyar bajnok is, aki elmondta: minimum 150 országban közvetítik a versenyt. Hangsúlyozta: igaz, hogy a mezőny várhatóan nagy lesz, a pandémiás időszakban többszöri teszteléssel (ez igaz a technikai személyzetre és az újságírókra is), a közönséggel való érintkezés kizárásával a verseny semmilyen veszélyt nem jelent egészségügyi szempontból. A versenyzőket sem Dél-Zalában, hanem Siófokon szállásolják el szigorúan kontrollált körülmények között.

- A nagykanizsai szakaszbefutó május 13-án, várhatóan 17.45 és 18 óra között lesz, ezt természetesen, az időjárási viszonyok, például viharos szél befolyásolják – mondta a főszervező. – A verseny útvonalán időszakos, de a célban, a városközpontban például egész napos lezárás lesz a balesetveszélyes szituációk megelőzése érdekében – természetesen, a keresztirányú forgalmat a nem kritikus időszakban átengedik.

A grafikák a tervezett nagykanizsai lezárásokat jelzik
Radics Bálint, az egyik szervezőcsapat, a TEKER Egyesület képviselője és mint a város kerékpárügyi biztosa elmondta: a város számára a neves résztvevőket is felvonultató verseny sportszakmai okokból is fontos, hiszen Nagykanizsának az elmúlt évtizedekben számos magyar bajnok kerékpárosa és csapata volt. Nem lehet más a célkitűzés a jövőre nézve sem.
A TEKER Egyesület mezei a holnapi kerékpáros túrára
Szombaton, azaz május elsején az önkormányzat támogatásával a TEKER Egyesület a nagykanizsai szakaszbefutót népszerűsíti – mivel mással, mint egy jó kis kerékpártúrával.

- A kerékpártúra különlegessége, hogy a Nagykanizsára érkező magyar kerékpáros körverseny tiszteletére a Teker Egyesület kerékpárosai egyedi emlékmezben kelnek útra, ezzel is ráirányítva a figyelmet a közelgő esemény jelentőségére – tudtuk meg Jankovics Ferenc alelnöktől. – A túrára a Balaton-felvidéken kerül sor, ahol a résztvevők érintik a magyar körverseny második napjának (Balatonfüred-Nagykanizsa szakasz) útvonalát, így áthaladnak a vigántpetendi hegyi részhajrá helyszínén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában