Crossfit

2017.12.02. 20:00

A testet és a lelket is formálja a mozgás – 20 éves az XXL Wellness Központ

Az idén 20 éves zalaegerszegi XXL Fitness Wellness Központ szakmai programokat is rendez a jubileum kapcsán. Az egyik alkalommal Gergely János CrossFit Athlete volt a sztárvendég, aki a +55 éves korcsoportban 19. helyezést ért el idén Amerikában, a sportág világbajnokságán.

Jóna István

Gergely János (balról) az XXL vezetőjének, Gáspár Lászlónak is mutatott hasznos fogásokat egerszegi látogatása alkalmával

Az XXL-ben egyre népszerűbb a crosstraining vagy más néven a crossfit edzésforma. A művelői azt mondják, ez nem csupán edzésmódszer, de filozófia is, ugyanis edzés közben nemcsak az emberi test, de a lélek is komoly változásokon megy keresztül. A crossfit célja egyfajta funkcionális erő kialakítása, ami a való életben is kamatoztatható.

- A sportmúlt meghatározó, mondja a szakirodalom. Erről csak annyit, hogy 19 éves koromig birkóztam, majd 25 év kimaradt ebből a szempontból, majd elkezdtem hard endurózni, ahol a legmagasabb szintre jutottam – kezdett bele a történetébe Gergely János. – Ezzel párhuzamosan lépett be az életember a crossfit, mivel szerettem volna még jobb állóképességet szerezni és így a pályán még jobb lenni. Egy idő után aztán már csak az új szerelem maradt és a motorozás háttérbe szorult.

Gergely János közel két éve foglalkozott a testét és lelkét is erősítő, építő sportággal, miközben hazai versenyeken ért el szép eredményeket, amikor célként fogalmazódott meg benne, hogy a sportág csúcsversenyére, az amerikai Crossfit Gamesre kijusson. Ehhez segítséget talált Kovács László korábbi versenyző révén, és elkezdte a felkészülést.

- Ez egy háromfordulós verseny, ami februárban kezdődik az opennel, egy ötfordulós megmérettetéssel. Videón kell feltölteni az elvégzett feladat eredményeit, és a legjobb 200 juthat be az áprilisi második fordulóba, ahol szintén videós kvalifikáció van. A második körben négy feladatot kell péntektől hétfőig teljesíteni a lehető legjobban.

Gergely János (balról) az XXL vezetőjének, Gáspár Lászlónak is mutatott hasznos fogásokat egerszegi látogatása alkalmával Fotó: Jóna István

A sikeresen teljesített fordulók után 17-ként jutott ki a Gamesre. A versenyt augusztus elején Madison városában rendezték, ahol János a Masters +55-ös kategóriában versenyzett, a legjobb 20 versenyző egyikeként. Európából mindössze ketten jutottak ki, hazánkat pedig egyedüliként képviselte. A privát életében faipari vállalkozóként dolgozó sportember megtiszteltetésnek tekintette a versenyen való részvételt, és jó érzéssel tölti el, hogy ennyi évesen képes volt ebben a sportban a csúcsig eljutni.

- Aki járt ezen a versenyen, az már elért valamit ebben a sportban, függetlenül attól, hogy hányadik lett. Magyarországon gyerekcipőben jár még a crossfit megítélése és elfogadása, míg a tengerentúlon úgy kezeltek minket, mint egy-egy olimpikont – emlékezett Gergely János.

A kérdésre, hogy mit adott számára ez a sportág, annyit felelt, hogy nem fáj a háta, a futás nem megerőltető és nem utolsósorban a biológiai kora legalább tíz évvel van „lemaradva” valódi életkorától. „A sport megváltoztatta az életemet, minden könnyebbnek tűnik a mindennapokban” – fogalmazott.

Az edzésen többen vették igénybe János segítségét és kértek tanácsot edzéssel, versenyzéssel kapcsolatban is. A jövőbe tekintve szeretne saját edzőtermet kialakítani Pétfürdőn, ahol segítséget szeretne nyújtani azoknak, akik komolyan foglalkoznának a crossfittel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában