Könyvajánló

2024.04.07. 17:00

Alternatív útikönyv nem csak budapestieknek

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Szakál Eszter
A kiadvány érdekes leírásokat, sok fotót és több QR-kódot is tartalmaz
Fotó: Szakál Eszter

Budapest nem csak a budapestieké! Olyan mondat ez a Budapest könyv hátsó borítóján, mely azonnali olvasásra, lapozásra késztet. A kötet szerzője Török András művelődéstörténész, író, kulturális menedzser, aki ezt a munkáját a megszokottól eltérő kalauznak szánja, miközben a modern lokálpatrióták figyelmére számít. Műve nem hagyományos útikönyv, sokkal több annál, letehetetlen olvasmány. Török András a képzeletbeli vagy valós látogatót öt sétára invitálja a fővárosba. Közben nem pusztán lexikális adatokat közöl, inkább történeteket mesél, praktikus, a mindennapi életben hasznos információkkal szolgál. Játékos feladványokat szintén elrejt a könyvben, ezek megoldásával a tényleges vagy virtuális utazó ismeretei tovább mélyülnek. Sok-sok régi, fekete-fehér fotó jelenik meg a lapokon, melyek egy része letűnt időkbe kalauzolja az érdeklődőket. 

A modern kor szellemének megfelelően a könyvben QR-kódok is helyet kaptak, így olvasás közben lehet videót nézni vagy egy érdekes cikket elolvasni.

Megtudhatjuk továbbá, hogy a híres emberek hogyan vélekedtek, vélekednek Budapestről,  illetve azt, hogy mi az a Maximaly. Az élvezetek városa címet viselő részben benyomásokat, épületeket, utcákat, üzleteket, vendéglátóhelyeket ajánl a szerző. Külön érték azoknak a szépirodalmi alkotásoknak és szakkönyveknek a listája, mely tovább gazdagítja a kiadványt.

A Park Kiadó által 2023-ban megjelentetett, fotókkal színesített kiadvány a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kötetet a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában