Könyvajánló

2024.02.11. 14:30

Barangolás történelmi csatatereken

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Szakál Eszter

A kiadványban számos fotót és térképet találnak az olvasók

Fotó: Szakál Eszter

Az olvasók nevezetes és jól ismert összecsapások helyszínein kalandozhatnak, ha kezükbe veszik Steve Fallon 500 túra történelmi csataterekhez című kötetét. Szerzője újságíróként, utazási íróként dolgozott évtizedeken át, közben száznál is több útikönyvet írt. A művet hat fejezetre tagolta, s az ókortól a középkoron, újkoron át egészen 1973-ig vette sorba az ütközeteket, s a hozzájuk kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. Az érdeklődők hat földrészen barangolhatnak, s közben láthatnak emlékműveket, impozáns fotókat, kisebb-nagyobb térképeket. Némelyik leírás mindössze néhány mondatos összefoglalót ad, míg másutt, például a vandál-bizánci háború vagy a Gallipoli-hadjárat kapcsán a történeti hátteret is igyekszik feltárni a szerző. A magyar történelemből egyebek mellett Dózsa György kivégzése, az 1526-os mohácsi csata, Eger ostroma, és az 1956-os forradalom leírása kapott helyet a műben. Érdekességeket tartogat a Danewirke, a dán sáncrendszer jellemzőit, valamint a Hindenburg-vonal lényegét összegző rész, de távoli tájakra is elrepíti Fallon az olvasóit. Így kerül a lapokra a pueblók lázadása, Buenos Aires brit megszállása, a szipojlázadás, az okinavai csata, illetve a Pinochet-puccs. Az utazni vágyók a konkrét útvonalak mellett  javaslatokat kapnak arról, hogy például a marathóni, a hastingsi csata vagy éppen az antietami ütközet helyszínén mit érdemes megnézni. A képzett idegenvezető esetenként a túrák nehézségére, időtartamára vonatkozóan is közöl adatokat. A tájékozódást a kiadvány végén helynévmutató segíti.

A kötet a világjáróknak és a “fotelturistáknak” is érdekes olvasmány lehet
Fotó: Szakál Eszter

A Kossuth Kiadó gondozásában 2023-ban megjelent kötet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kiadványt a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában