Könyvajánló

2023.09.23. 16:00

Lagom, amit érdemes megtanulni a svédektől

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve új sorozatot indítunk útjára. Az intézmény állományából a könyvtárosok időről időre egy-egy olyan kötetet választanak ki, ami sokak érdeklődésére tarthat számot. A kiadványok között megjelennek majd szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyveket is ajánlanak.

Török Gabriella

Lagom - A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Fotó: DFMVK

Linnea Dunne Lagom című műve a svéd életstílus lényegét ragadja meg, amely, mint az alcímből kiderül, kiegyensúlyozottá tesz.
A lagom szó jelentése egy szóval nem írható le, nagyjából annyit tesz, nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég. Mint a könyvből kiderül, az északi országban igyekeznek túllépni az anyagi világon, a társas viszonyok szabályait pedig megpróbálják tökélyre fejleszteni.
Mi minden lehet Lagom? Például az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy töltsük nála a hétvégét, de viszünk magunkkal ágyneműt. Az is lagom, ha a legmenőbb autó helyett praktikusat veszünk, vagy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn.

Aki a svéd életvitel mellett dönt, környezettudatosabbá válhat, s megszabadulhat az otthonát ellepő felesleges holmiktól. Napjaink rohanó világában nehéz megtalálni az egyensúlyt a munka és a szabadidő között, ám a lagom gyakorlása ebben is segíthet.
Aki megpróbál svéd módra élni, szeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhet, élvezheti az ottani táplálkozás előnyeit, ugyanakkor több időt tölthet a természetben sporttal és kirándulással. 

A kötet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kiadványt a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai-tagkönyvtárban is elérhetik, ebben az esetben fiókközi kölcsönzést kell kérniük.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában