Szólásaink nyomában

2023.11.12. 18:00

Lába kél

Szólásaink és közmondásaink nyelvünk díszítőelemei, melyek beolvadtak mindennapi nyelvezetünkbe. Korábban azt tartották, hogy minden művelt ember szótárában helyet kell kapjanak.

Török Gabriella

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: GRSI

Míg közmondásaink általában egy tapasztalatra épülő, népi életbölcsességet tartalmaznak, melyet tanító jelleggel alkottak, addig szólásaink képszerűek és átvitt értelműek, tehát nem szabad szó szerint értelmezni őket. Éppen emiatt, ha helyesen szeretnénk őket használni, nem árt tudnunk, hogy mit jelentenek, illetve honnan származnak.

Lába kél

A kifejezést akkor használjuk, ha valami eltűnt, esetleg ellopták. Hogy mi köze a lábhoz? Ez ahhoz a tréfás elképzeléshez kötődik, miszerint az adott dolognak valószínűleg lába nőtt és egyszerűen elsétált... Persze ezt minden bizonnyal nem a károsult mondta jókedvében, amikor hűlt helyét lelte tulajdonának. No de erről a szólásról majd legközelebb.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában