Fejlesztések, rendezvények a Trianon emlékparkban

2024.05.03. 07:00

Szobor a püspöknek, új táblák a településeknek

Lecserélte a Zalacsében található Trianon emlékpark névtábláit az Erdeifaluért Alapítvány. A civil szervezet már készül a nyári programjaira, amely során újabb szoborral is bővül a hazánkban egyedülálló emlékhely.

Gyuricza Ferenc

Mikó-Baráth György az egyik új település-névtáblával

Fotó: Gyuricza Ferenc

Erről Mikó-Baráth György, az alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt lapunknak. Elmondta: a parkban megjelölt hazai és az elszakított országrészeken található települések névtáblái az évek során már megkoptak, ezért volt szükség a cseréjükre. Ezt teljesen önerőből, illetve a támogatóik segítségével végezték el. A munkálatokat úgy időzítették, hogy a tavaszi-nyári szezonra, amikor több látogatót fogadnak, már az új névtáblák várják a parkba érkezőket.

- További fejlesztéseink is lesznek még ez évben – folytatta Mikó-Baráth György. – A Zala Vármegyei Civil Szolgáltató Központ segítségével, illetve Vigh László országgyűlési képviselő támogatói levelének köszönhetően sikerült pályázati úton pénzügyi forráshoz jutnunk a kilátónk cseréjéhez. Az új torony augusztus 24-i készül el, s egy nagyszabású program keretében avatjuk fel. A kilátó, ami a jelenleginél is magasabb lesz, Márton Áron erdélyi püspök nevét viseli majd, ezért egy őt ábrázoló egész alakos szoborral is bővítjük a parkot.

Szobor készül Márton Áronról, az erdélyi magyarság püspökéről

Mikó-Baráth György hozzátette: az 1896. augusztus 28-án született, s 1980-ig élt Márton Áron az erdélyi magyarság legnagyobb tiszteletnek örvendő katolikus püspöke volt, akire máig jó szívvel emlékeznek az elszakított országrészben élők. A néhai püspök Zalacsébre kerülő egész alakos szobrát Boa Endre Letenyén fafaragó népi iparművész készíti, akiknek számos alkotása látható már a Trianon emlékparkban. A szoboravató ünnepségre Márton Áron szülőfalujából is érkeznek vendégek, s az alapítvány ebben az időben fogadja azokat a gyimesbükki gyerekeket is, akiknek magyarországi nyaraltatását ők végzik. Az alapítvány másik nagy nyári rendezvénye a trianoni békediktátum évfordulójáról való megemlékezés lesz.

Megemlékezés a trianoni békediktátum évfordulójáról

- Miután a gyászos emlékű nap, június 4-e ez évben hétköznapra esik, ezért a megemlékezést a rá következő vasárnap, június 9-én tartjuk – folytatta Mikó-Baráth György. – Ennek szereplői a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével és Máté Péter-díjjal is kitüntetett Varga Miklós énekes, Rékasi Károly színművész, valamint a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei lesznek. Ezen a rendezvényen kerül sor az alapítványunk által meghirdetett, óvodás és általános iskolás korú gyermekeknek szóló, Az én hazám című képzőművészeti pályázat eredményhirdetésére és díjkiosztó ünnepségére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában