Ünnepi megemlékezés

2022.03.16. 11:30

Petőfi Sándor tiszteletére állítottak szobrot a zalacsébi Trianon-emlékparkban

Gróf Széchenyi István és Deák Ferenc után a XIX. századi magyar történelem újabb meghatározó alakja tiszteletére állított szobrot a Trianon-emlékparkban az Erdeifaluért Alapítvány.

Gyuricza Ferenc

Erdei Csaba (balról) és idősb Mikó-Baráth György, az Erdeifaluért Alapítvány elnöke a szobor leleplezését és koszorúzását követően

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Petőfi Sándort ábrázoló alkotást Boa Endre letenyei fafaragó népi iparművész készítette. 

 

A szobor avatására kedd délután, ünnepi megemlékezéssel egybekötve került sor. Elsőként Erdei Csaba, a község polgármestere szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy ’48 március idusának alapgondolatát – békét, szabadságot, egyetértést – akár 174 év elteltével is fontos üzenetként értelmezhetünk, hiszen Európában jelenleg is háború dúl. Az ünnepi megemlékezés szónoka ifj. Mikó-Baráth György újságíró volt. Ő többek közt arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy egy jókor, s jól kimondott gondolatnak milyen hatása lehet. 

 

– Március 15-ét ’48-ban egy csapat húszas éveiben járó író-költő, élükön Petőfivel eszelte ki – fűzte tovább a gondolatot ifj. Mikó-Baráth György. – Eredményeként pedig pusztán a szavak erejével eljutottak oda, hogy szinte az egész világ egyetlen vér nélküli forradalmát nyitották meg. Jól jelzi ’48 tisztaságát, hogy az első vért március 15. után két héttel ontották ki, azt is egy kocsmai verekedés során, ami magyar és olasz katonák között zajlott.


A szónok ugyancsak párhuzamot vont 1848 és napjaink történései között. Úgy fogalmazott: gondoljunk bele, hogy a bátrak tisztasága mennyi mindent oldhatna meg még napjainkban is, s reményét fejezte ki, hogy egy békéért kimondott szó vagy leírt vers ma is nagyon sok életet menthet meg. 

 

Az ünnepi műsorban Farkas Ignác Jászai Mari-díjas színművész, valamint a településen élő énekesek, Cséber Fanni és Monostori János működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában