Találkozások ünnepe, négy napon át

2023.04.26. 19:00

A Helikon azóta befutott egykori versenyzői randevúznak Keszthelyen

Csütörtökön délután, a Fő téri nyitóprogrammal megkezdődik a rendhagyó Helikoni Ünnepségek Keszthelyen, amely a – Veszprém-Balaton 2023 EKF-projekt támogatásával – ezúttal a „Találkozások ünnepe” alcímet viseli.

Péter Béla Árpád

Keszthely izgatottan várja a Találkozások ünnepét, b-j Siszler Katalin, Manninger Jenő és Stadler Tímea Kinga

Fotó: Péter Béla Árpád

A Fő téren tartott mai sajtótájékoztatón Manninger Jenő, Keszthely polgármestere elmondta: ezúttal, kilépve a hagyományos ifjúsági tehetségkutató fesztivál keretei közül, egyszerre mutatkoznak be a tavalyi Helikon legkiemelkedőbb versenyprodukciói és legsikeresebb iskolái, valamint a korábbi években itt szerepelt és azóta országos hírnévre szert tett művészek és sztárfellépők. „A négynapos rendezvény visszatekintés és múltidézés is egyben, hűen tükrözve a helikoni szellemiséget, továbbvive a 200 éves örökséget”, jelentette ki a városvezető.

Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Művelődési Központ igazgatója elárulta, rögvest a csütörtök délutáni megnyitó után Szálinger Balázs József Attila-díjas költő ajánlja az érdeklődők figyelmébe a kültéri irodalmi kiállítást a Fő téren, majd a következő napokban egymást váltják a Helikonhoz kötődő egykori fődíjasok vagy aranyminősítést elért versenyzők, illetve zsűritagok. Itt lesz például a táncos Fodor Mátyás, Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, a Zengető Népi Együttes, Kocsis Gergely színművész, aki 1992-ben oboajátékával nyerte el a szólóhangszer kategória fődíját.

A zenészek, énekesek mezőnyét erősíti például Léhárt Linda, Agárdi Szilvia, Szakonyi Milán, a szekszárdi Tücsök Zenés Színpad Egyesület, illetve Tóth Gabi, valamint Seleljo Erzsébet szaxofon-, illetve Eckhardt Gábor zongoraművész is, pénteken este pedig a Kávészünet zenekar szórakoztatja a közönséget, amely több helyszín programjai közül válogathat a négy nap során. 

– 2023 áprilisában nincs Helikon, lesz viszont Találkozások ünnepe, amely azzal a céllal jött létre, hogy teret és lehetőséget adjon a helikoni generációk megmutatkozásának – emelte ki Stadler Tímea Kinga.

Siszler Katalin, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, e mostani program „olyan kiemelkedő esemény a város életében, amely megmutatja: mennyire fontos a kultúra Keszthely számára, ugyanis olyan örökséget hagyott ránk Festetics György, amit azóta is ápolunk, művelünk, s adjuk át nemzedékről nemzedékre”. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában