Frissen Zalából

2022.02.17. 13:00

Irodalmi délelőttöt tartanak pénteken a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban

A magyar széppróza napján Tamási Áron emlékezete címmel tart irodalmi délelőttöt a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A február 18-án, pénteken 9.15-kor kezdődő programban az erdélyi származású Czegő Teréz színművész elő­adásában szólalnak meg a szintén erdélyi író írásai.

Arany Horváth Zsuzsa

Jókai Mór arcképe

Forrás: Zalai Hírlap

A Magyar Írószövetség 2017. novemberi ülésén hozott döntésével kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence-szerte a magyar széppróza napját. 


Jókai Mór volt az első modern hivatásos prózaíró, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként élte meg. Már a maga korában számos nyelvre lefordították a regényeit, és világszerte elismeréssel fogadták. 


Jókai Petőfi barátjaként 1848–49-ben köztársaságpárti volt, üdvözölte a trónfosztást, követte Kossuthot a toborzóútjaira, majd a kormánnyal tartott a menekülés színhelyeire: Debrecenbe, Pestre, majd Szegedre és Aradra. A reformkor, a szabadságharc visszatérő regénytémája, regényei többnyire folytatásokban jelentek meg különböző lapokban (Vasárnapi Újság, Pesti Napló, Hölgyfutár, Szépirodalmi Lapok), majd kötetben is. Ötven­éves írói jubileumán (1894) az egész ország ünnepelte, a Révai Könyvkiadó ekkor jelentette meg összes műveinek 100 kötetes kiadását. 


Szintén a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 1964. április 11-én ünnepelték először a magyar költészet napját, majd a szervezet indítványozta a magyar dráma napját is, amelyet 1984 óta szeptember 21-én, Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján tartunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában