Frissen Zalából

2021.09.22. 13:00

A keszthelyi Ákody Zsuzsa következő regénye karácsonyra várható

A Keszthelyen élő Ákody Zsuzsa írónőnek idén már a hatodik könyve jelent meg: az Egy csúnya nő mind témájában, mind formailag eltér az előző kötetektől.

Smidhoffer Eszter

Ákody Zsuzsa: Példaképemnek tekintek minden írót, aki jól ír…

Fotó: Bem Péter

Az írónő Lélekrablók című művével első díjat nyert az Atlantic Press Kiadó országos nőiregény-pályázatán.

– Érdekel az emberi lélek, és az, hogy a különböző hatások hogyan formálják, alakítják, fejlesztik, károsítják – ismerteti Ákody Zsuzsa.

Ákody Zsuzsa: Példaképemnek tekintek minden írót, aki jól ír…
Fotó: Bem Péter

Az írás nem munkát, elvégzendő feladatot jelent számára, hanem kikapcsolódást. Kivéve azt a részt, amikor a nyers kéziratot kell gépre vinni, majd javítani, az már munka. Mielőtt papírra vetne egy történetet, beleássa magát az adott témába. A legtöbb kutatómunkát a Földanyácska gyermekei című kötete írásakor végezte. Akkoriban még nem volt mindenhol elérhető az internet, így a könyvtárakat bújta források, szakkönyvek után kutatva. A könyvek mellett szakemberek segítségét is igénybe veszi, kíváncsi, hogyan zajlik le egy-egy eset a valóságban.

– Minden történetemnek van valóságalapja, mivel úgy vélem, az írásnak az életről kell szólnia. Többnyire nem konkrét cselekményt, hanem a szereplők jellemét veszem a valóságból. Majd ezt átszerkesztem, hozzáteszek, elveszek belőle, így végül egy általam teremtett figura elevenedik meg a lapokon – árulta el a szerző.

Fotó: Zalai Hírlap

Idén megjelent legújabb könyvéből, az Egy csúnya nőből egyelőre nem várható nyomtatott változat. Elsősorban azért írta Zsuzsa ezt a könyvet, mert zavarta, hogy a legtöbb regény – mind a sajátja, mind másoké – szép nőkről szól. Elmondása alapján a szépség nemcsak mulandó, de szubjektív is. Célja a kötettel, hogy bátorítást adjon a kevésbé vonzó nőknek, hangsúlyozva, hogy nem minden a szépségről szól.

Legkedvesebb gyermeke a Zazi, melyet akkor írt, amikor hasonló idős volt, mint a főszereplő. Ez az első írása, ami a jelenben játszódik. Zazi, a fő karakter személyiségfejlődését pedig különös élvezettel építette fel.

– Példaképemnek tekintek minden írót, aki jól ír, a kedvencem Graham Green. A két legkedvesebb olvasmányom pedig Merle Madrapurja és Daniel Keyestől Az ötödik Sally. A témát tekintve minden­evő vagyok, talán csak a zombikról szóló történeteket nem kedvelem, bár nem tudhatom, nem olvastam még ebben a műfajban – mondta az írónő.

Következő regénye, A völgyben, karácsonyra várható. Ez a történet egy kómában lévő fiatal nőről és családjáról szól. Ennél a kötetnél a szakirodalom tanulmányozása mellett szakértőként egyik fiát kérdezte, többek között arról, hogyan zajlik az újraélesztés.

Jelenleg legszívesebben uno­kájával tölti az idejét. Emellett a férjével szívesen kirándulnak, kerékpároznak és színházba járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában