Frissen Zalából

2021.07.04. 06:50

Debrei Zsuzsanna – Bot Gábor: a színészházaspár alappillére lett az egerszegi nyaraknak

Debrei Zsuzsanna 2002-ben került Zalaegerszegre, az operettstúdió és két évad Győr után. A Marica grófnő címszerepére érkezett, s maradt, Egerszeg lett az otthona.

Arany Horváth Zsuzsa

Bot Gábor és Debrei Zsuzsanna a Csárdáskirálynő című előadásban 2016-ban.

Forrás: ZH-Archívum

Fotó: Pezzetta Umberto

Bot Gáborral is a zalaegerszegi színház, illetve a Marica grófnő hozta össze, ahogy a városi lapban nyilatkozta. 2009-ben itt született lányuk, Jázmin.

Megtisztelő felkérés

– A Kvártélyházban egészen más lehetőségek közé kerülünk, mint az anyaszínházban. A szabadtér eleve nem hasonlítható a kőszínházi viszonyokhoz, s nem csak azért, mert jó esetben könnyű nyáresti szellő simogatja a nézők arcát, és persze bennünket is – mondta a színművésznő „másodállásáról”. – A megkeresés, a felkérés újra és újra megtisztelő számunkra, pedig a nyári pihenés helyett folytatjuk a munkát, ami olyan jó hangulatban szokott telni, hogy az ember kevéssé érzi a fáradtságot.

A Debrei-Bot házaspár összeszokott csapattal dolgozik nyaranta is, hiszen egyfelől a Hevesi Sándor Színházban együtt játszanak a partnerekkel, de ezenkívül is sokféle egyéb felkérésnek tesznek eleget főleg operett- és musicalslágereket felvonultató produkcióikban. (Számos nagy kőszínházi alakítása közül most csak az Evitát idézzük négy évvel ezelőttről.)

Aki Debrei Zsuzsát ismeri, tudja, hogy egyedien iskolázott énekhangja mellett a színpadon és a hétköznapi életben üdítő humorral él, ami minden alakítását frissé teszi. Épp ezért szeret bolondozni a figurák megalkotásában, s mi lehetne erre jobb terep, mint a nyári színház.

Bot Gábor és Debrei Zsuzsanna a Csárdáskirálynő című előadásban 2016-ban.
Fotó: Pezzetta Umberto / ZH-Archívum

Édes bakik, vicces esetek

– Vicces esetek természetesen nem csak szándékosan esnek meg az emberrel előadás közben. Édes bakikká szelídülnek az évek múlásával, adott helyzetben meg előhozzák a színészből az improvizatív képességet. Velem is előfordult, hogy partneri segítség, végszó és gesztus hiányában magam duzzogtam ki magam a színpadról. Mondtam, hogy elutazom, erre érkeznie kellett volna a kabátomnak, de nem jött, hát kénytelen voltam anélkül távozni. Az az igazság, hogy olyan jól értjük, érezzük egymást, hogy szerintem bármilyen csávából ki tudjuk húzni egymást.

Tegyük hozzá, úgy, hogy a néző közben önfeledten kacag.

A kis színpad bája

Mivel Bot Gábor sokfelé játszik az országban, nem könnyű őt szerepre kérni idehaza, precíz egyeztetést igényel, hogy nyáron is láthassa, hallhassa őt a zalaegerszegi publikum. A padlásban beugróként szerepelt a széria elején, majd a Csárdáskirálynőben Edvin grófként és a Lili bárónőben Illésházy László grófként csodálhattuk egyedi énekhangszínét.

– Engem a kis színpad bája ragadott meg, amikor volt módom az egerszegi nyári színházban dolgozni, de az is izgalmas volt, hogy a kis zenekartól milyen hangszerelést kapunk – mesélte az élményeit. – Szurkoltunk, hogy ne essen este az eső, máskor meg napközben lehetetlenség volt a hőségben próbálni, főleg a darabok által megkövetelt jelmezben. Ilyenkor kora reggel kezdtük a munkát, hogy kicselezzük a kánikulai órákat. A Csárdáskirálynő szóban forgó szerepét korábban rendes színházban nem játszottam, de az önálló esteken mindig szerepelnek az operettslágerek között a darab áriái, a műfajt bemutató valamirevaló összeállításból sosem hiányozhatnak. A Csárdáskirálynő ideális nyári színházi zenés játék, hiszen ebbe az operettbe a fricskákat, a komikus elemeket a szerzők eleve beleírták, maguk a szereplők is jól szórakoznak néha.

Napi két előadás volt a penzum

Bot Gábor a 2021-es májusi-júniusi napokban Szolnokon, Kecskeméten is játszott, hiszen a színházak szerették volna befejezni a járvány miatt félbemaradt évadokat. Kőműves Kelemen, Vámpírok bálja, Donizetti Csengő című dalműve kísérte az útját. Olykor napi két előadás volt a penzum.

Szilvia, a szerepálom

– Az én életem kiemelkedő szakmai élménye Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettje, Szilvia kihagyhatatlan primadonnaszerep, s ezt a Kvártélyháztól kaptam meg – mondja Debrei Zsuzsa. – Szokás emlegetni a szerepálmok között, de tényleg így van. Hiányérzetem lett volna, ha kimaradt volna az életemből, nagyon sajnálnám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában