Ez történt

2024.03.26. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Motorral érkezett a segítség Nagykanizsán az állatmenhelyre

Fotó: Szakony Attila

Jubilált az andráshidai Szélrózsa Tánckör a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban

Iskolai alapítványi bállal kezdődött 15 évvel ezelőtt Zalaegerszeg andráshidai városrésze tánckörének története. Az est egyik fénypontját a szülőkből verbuválódott táncosok produkciója, egy palotás bemutatása jelentette. A Szélrózsa Tánckör nevet felvett csapatot a gyerekeket is tanító Kiss István György vette szárnyai alá, aki haláláig, 2018-ig pallérozta őket, jelenleg Babos Attila a szakmai vezetőjük, hangzott el a jubileumi rendezvényen, amit a Göcseji Tudásközpontban tartottak a hétvégén. Az összejövetelen a táncosok tevékenységét, lelkesedését Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő méltatta. Szavait követően Balaicz Zoltán polgármester fejezte ki elismerését az elmúlt másfél évtized eredményeiért, és bejelentette, a Szélrózsa erdélyi útja, fellépései költségeihez 200 ezer forinttal járul hozzá. Ezt követően Domján István és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselővel közösen átnyújtotta Sümeginé Horváth Anitának a közgyűlés kitüntető oklevelét.

 

Mindszenty Emlékérmeket adtak át Zalaegerszegen

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. március 24-én lett szülőfaluja, Csehimindszent díszpolgára Mindszenty József. Erről is megemlékeztek vasárnap a Mindszenty Társaság zalaegerszegi rendezvényén. Magyarország utolsó hercegprímása életútjának feltárását elősegítendő és emlékének ápolására jött létre a Mindszenty Társaság 2004. március 5-én azzal a céllal, hogy ezzel is szorgalmazzák boldoggá, szentté avatását. A Mindszenty Társaság évente három alkalommal ülésezik a bíboros életútjában jelentőséggel bíró települések, helyszínek valamelyikén, és ekkor avatnak Mindszenty-szobrot, illetve adnak át Mindszenty Emlékérmet és oklevelet. Az idei elismerést Varga János, a bécsi Collegium Pazmanianum rektora, Fülöp István András, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egykori gazdasági vezetője és parancsnoka, valamint a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola kapta. A díjakat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át.

 

Motorral érkezett a segítség Nagykanizsán az állatmenhelyre

A Kanizsai Motorosok Baráti Köre több kilogramm száraz tápot vitt a napokban a nagykanizsai "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület Ady utcai telephelyére. Az állatmenhely telepvezetője, Skanecz Tamás örült az újabb felajánlásnak, hiszen számukra nagy segítség, ha magánszemélyek, cégek, vagy épp baráti társaságok érkeznek adományokkal. Ez különösen akkor esik jól, ha nem köthető ünnepekhez, csak pusztán jó érzésből ajánlanak fel néhány zsák tápot. Jelenleg 105 kutya és 10 macska él a menhelyen, melyeket naponta etetni kell, a kenneleket kezelni, tisztítani. A motorosok egyike, Bolla Ferenc elmondta: kutyatulajdonosokként foglalkoznak az állatok jólétével és tisztában vannak azzal, hogy a menhelynek mindig szüksége van az utánpótlásra. Szeretnék, ha a példájuk ragadós lenne és a hétköznapokon is segítenének az állatokkal foglalkozó szervezetnek.

 

Együttműködik a keszthelyi Közgáz és a Georgikon a jövő szakembereiért

Mezőgazdasági technikusképzés indul a 2025-26-os tanévtől a keszthelyi Közgazdasági Technikumban. Erre a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) és a MATE Georgikon campusának együttműködése teremt lehetőséget. Az erről szóló keszthelyi sajtótájékoztatón elhangzott, a Zalában működő mezőgazdasági vállalkozások jelezték, szükségük lenne középfokú végzettségű agrárszakemberekre, s ezt a piaci igényt akarják kielégíteni a képzéssel, amelyre először jövő tavasszal lehet jelentkezni. Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő leszögezte, előremutató közös munkába kezdett a két intézmény, folytatva a kiváló keszthelyi agrárképzés hagyományait. Vizlendvai László és Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója s kancellárja arról is beszélt, egyfajta felhozó rendszert szeretnének kiépíteni, hiszen az ide érkező 9. évfolyamos fiatalok számára egyenes út vezet a felsőoktatásba, illetve a térségi munkaerőpiacra. Dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese úgy folytatta: az agrárium mára csúcstechnológiai ágazattá vált, éppen ezért a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkező szakemberekre van szüksége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában