Összefogás – színre, felekezetre és focicsapatra való tekintet nélkül

2024.04.29. 17:30

A békeidőket idézték meg a zalai fürdővárosban

A boldog békeidő – vagyis a 19. század vége s a 20. legeleje – elevenedett meg immáron tizenkettedik alkalommal a fürdővárosban. A fesztivál csúcspontja ezúttal is a szombati kosztümös felvonulás volt, amelyen több mint százan öltöttek békeidőkbeli öltözéket.

Péter B. Árpád

Hévíz önkormányzatának munkatársai ezúttal is részt vettek a békeidős programban, középen Papp Gábor

Fotó: Péter B. Árpád

A Boldog Békeidők Hévíze – amelynek a korhű „divatbemutató” ugyanúgy része volt, mint számos koncert a Rákóczi utcai színpadon – sokakat vonzott a belvárosba, a legnagyobb érdeklődés pedig, szokás szerint a zenés menetet kísérte a városházától a Rákóczi utcai színpadig. Hévíz közösségei újfent elkápráztatták a békeidőt idéző öltözékükkel az utcákon felsorakozott, mosolygósan videózó és fényképező nemzetközi publikumot.

Békeidő
Papp Gábor (balról) szerint a békeidős programon megmutathatják Hévíz valódi és vonzó arcát
Fotó: Péter B. Árpád

Békeidő a jelenben

Az élen haladó Papp Gábor polgármester azt mondta, e programmal a település fénykora elevenedik meg, s egyúttal tisztelegnek a város múltja és az azt alakító, formáló személyiségek emléke előtt.

– Az 1900-as évek elején élte Hévíz a virágkorát, amikor elődeink megteremtették azt a gyógyfürdőkultúrát, amit a mai napig viszünk tovább s az eleinkhez hűen próbálunk fejleszteni. Erre az időszakra emlékeznünk kell – évről évre visszatérő vidámsággal és persze tisztelettel. Remélem, e program az elkövetkezendő években, évtizedekben is megmarad, hiszen rólunk szól – szögezte le a város első embere.

Békeidő
A belvároson végighaladó vidám menetet ezúttal is táncosok és a Happy Dixieland Band tagjai vezették
Fotó: Péter B. Árpád

Vonzó arc

Papp Gábor kiemelte, ilyenkor mindenki kiszakadhat egy picit a munkából, s közösen tölthet egy önfeledt napot, amellyel megmutathatják Hévíz valódi és vonzó arcát, azt a hangulatot, amellyel a fürdőváros az itt élőket s az ide látogatókat egyaránt szolgálja.

Pálffy Tamás, a programot szervező Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt lapunknak, az aranykort felidézve azt üzenik: a település immár több mint száz éve európai hírű célpontja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyóknak, amely a múltban számos előkelőséget vonzott, a jelenben pedig a kontinens egyik kiemelkedő turisztikai desztinációja.

A város közösségei, szervezetei, intézményei is képviseltették magukat
Fotó: Péter B. Árpád

Sokak ünnepe

A látványos menetben láthatták az érdeklődők például az önkormányzat, az iskola, a vállalkozók, a szobakiadók, a turisztikai krónikások és a hotelek képviselőit. A szakember ennek kapcsán kijelentette: Hévíznek szüksége van egyedi rendezvényre, amely megmutatja a múltját s egyben arról is tanúskodik: itt milyen szórakozási lehetőségek várják a vendégeket.

Békekidő
A népes publikumot artisták és zsonglőrök is szórakoztatták
Fotó: Péter B. Árpád

– A város fő értéke a gyógyfürdő és a tó, ám mi ennél sokkal többek vagyunk, s ezzel a programmal ezt is szeretnénk megmutatni. Másrészt az összefogás erejéről tanúskodik a rendezvény; színre, felekezetre és focicsapatra való tekintet nélkül… – hangsúlyozta Pálffy Tamás.

Fejlődés és stabilitás

Az 1890-es években kiéleződött a dualisztikus rendszer válsága. Az állandósult alkotmányos válságon az egymást váltó kormányok képtelenek voltak úrrá lenni. A századelőn egyre romlottak a Monarchia külpolitikai lehetőségei is. Ez az időszak mégis „boldog békeidőkként” él a magyar köztudatban. Ennek magyarázata főleg az anyagi kultúrában, az életminőség fejlődésében, a viszonylagos gazdasági jólétben és a stabilitásban kereshető.

(Forrás: Pannon Enciklopédia)

Ami idén várta az érdeklődőket:

  • zenés divattörténeti időutazás a Zenepavilonnál
  • Happy Dixieland Band- és Swing a la Django & Kozma Orsi-koncert
  • gasztronómiai és kézműves kirakodóvásár, illetve játékpark a belvárosban

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában