Mezőgazdasági technikusképzés indul

2024.03.21. 16:00

Együttműködik a keszthelyi Közgáz és a Georgikon a jövő szakembereiért

Mezőgazdasági technikusképzés indul a 2025-26-os tanévtől a keszthelyi Közgazdasági Technikumban. Erre a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) és a MATE Georgikon campusának együttműködése teremt lehetőséget.

Péter B. Árpád

Együttműködésben a jövő agrárszakembereiért, hátsó sor (b-j): Vizlendvai László, Szabó Károly, Nagy Bálint, dr. Rózsa László, a Georgikon főigazgatója, elöl Vozár Péterné, Páhi Sándorné Szalai Éva és dr. Szabó Péter

Fotó: Péter Béla Árpád

Az erről szóló keszthelyi sajtótájékoztatón elhangzott, a Zalában működő mezőgazdasági vállalkozások jelezték, szükségük lenne középfokú végzettségű agrárszakemberekre, s ezt a piaci igényt akarják kielégíteni a képzéssel, amelyre először jövő tavasszal lehet jelentkezni.

Olyan képzést kapnak a fiatalok, amely európai szinten is megállja a helyét. A sajtótájékoztatón (b-j): dr. Rózsa László, a Georgikon főigazgatója, Vizlendvai László, Szabó Károly, Nagy Bálint, Vozár Péterné, Páhi Sándorné Szalai Éva és dr. Szabó Péter
Fotó: Péter Béla Árpád

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő leszögezte, előremutató közös munkába kezdett a két intézmény, folytatva a kiváló keszthelyi agrárképzés hagyományait. „Ez az együttműködés a múltból táplálkozik, már a jelenben is életképes és pozitív jövőképet vizionál, hiszen a technikai fejlődés a mezőgazdaságot sem kerüli el, s ezzel párhuzamosan változnak a szakemberek felé támasztott igények is”, részletezte a politikus, hozzátéve: Zalában szükség van új ismeretekkel felvértezett, jól képzett, közép-, vagy felsőfokú végzettségű agrár munkavállalókra. Szerinte ezzel tovább erősödik a helyi gazdaság.

Vozár Péterné alpolgármester kiemelte, Keszthely agrárváros volt, s neve összekapcsolódik a hazai mezőgazdasági ágazatok oktatásával, a most indult közös munka pedig méltó folytatása a 79 éve alapított Nagyváthy középiskola által teremtett tradíciónak. Mint mondta, ezek a közösségek befolyásolták s ma is alakítják a város életét.

Vizlendvai László és Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója s kancellárja arról is beszélt, teljes mellszélességgel állt az intézmény a közelmúltban megfogalmazódott ötlet mellé, és egyfajta felhozó rendszert szeretnének kiépíteni, hiszen az ide érkező 9. évfolyamos fiatalok számára egyenes út vezet a felsőoktatásba, illetve a térségi munkaerőpiacra. Ez megtartóerőt jelent és erősíti a helyi közösséget. Kiemelték, fontos küldetés, hogy az átalakuló, jó irányba tartó mezőgazdaság vidéken ismét betöltse azt a szerepet, mint a rendszerváltozás előtt.

Dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese úgy folytatta: az agrárium mára csúcstechnológiai ágazattá vált, éppen ezért a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkező szakemberekre van szüksége. E képzés ezt segíti középfokon, s az ebben résztvevőket nemcsak a munkaerőpiac, hanem a felsőoktatás is tárt karokkal várja a jövőben.

Páhi Sándorné Szalai Éva, a ZSZC Keszthelyi Közgazdasági Technikum igazgatója lapunk kérdésére úgy felelt, az ötéves képzés során a közismereti tartalmat a Közgáz tanárai, a szakmai tárgyakat pedig a Georgikon oktatói adják majd át a fiataloknak, kihasználva az egyetem infrastrukturális hátterét is.

– Mindez biztosítja a minőségi szakemberképzést, amire – az ágazat szereplőivel beszélgetve – nagy szükség van. Ma már nem a kasza s a kapa a lényeg, hanem a magas technikai színvonal, a modern kutatási háttér és a legújabb technológiák alkalmazása. A térség mezőgazdasága számos lehetőséget kínál a szakemberek elhelyezkedésére, vagyis: van jövő itt, helyben az agráriumban, mi pedig azt ígérjük, olyan képzést kapnak a fiatalok, amely európai szinten is megállja a helyét – sommázta Páhi Sándorné Szalai Éva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában