Ez történt

2024.03.05. 17:06

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Fejlesztik a zalaegerszegi Csácsi Állatsimogatót és Állatotthont

Fotó: Fehér Márk

Az egészségturizmusról értekeztek Zalaegerszegen

Az egészségturizmus különböző területén dolgozó szakemberek munkájába, a gyógyfürdők, gyógykezelések lehetőségeibe és a turizmus változó világába nyerhettek betekintést azok, akik részt vettek a VII. Zalaegerszegi Nemzetközi Egészségturizmus Konferencián. Plenáris előadásokon és szekcióüléseken cserélhettek tapasztalatot a szakemberek határon innen és túl. Újdonságként online is becsatlakozhatott az a 270 résztvevő, aki regisztrált a szakmai találkozóra. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja a várossal és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal karöltve szervezte a fórumot, amit mellettük a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és az Energiaügyi Minisztérium támogatott. A program célja, hogy az egészségturizmusban dolgozó szakemberek megismerhessék szakterületük legújabb eredményeit és eszmecserét folytathassanak egymással a kialakult egészségügyi, gyógyturisztikai, rekreációs helyzetről, a jövő lehetőségeiről.

Fejlesztik a zalaegerszegi Csácsi Állatsimogatót és Állatotthont

Az elmúlt időszakban rengeteg változáson ment át a zalaegerszegi állatsimogató. Egy lelkes önkéntes, Dömötör János létrehozott egy közösségi csoportot az interneten, amelynek már több mint 1600 tagja van szerte az országból és külföldről is. A csoport célja, hogy önkénteseket toborozzon az állatotthonnak. Vannak, akik szabadidejüket áldozzák, vannak, akik anyagilag támogatják az állatsimogatót és vannak, akik szakértelmükkel segítik őket. Az elmúlt időszakban ez a lelkes közösség megvásárolt egy új területet, ahol az állatoknak nagyobb és korszerűbb életteret alakítottak ki. Új helyet és kifutót kaptak a lovak és a lámák, s itt él egy tehén, valamint egy szamár is. A most vásárolt rész folyamatosan újul és hamarosan vidámpark is létesül az idelátogató gyermekek számára, árulta el Kovács Zoltán, az állatotthon vezetője.

 

Nagysikerű látványtánc gálaműsor, dupla telt házzal Nagykanizsán

Kétszer töltötte meg a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ színháztermének nézőterét a Honvéd Kaszinó SZKES Tánccsoportja Nagykanizsán. A 26 éve alakult művészeti egyesület múlt héten tartotta hagyományos tavaszi gáláját. A nagy sikerű programban 21 produkciót láthatott a közönség, ezek során a SZKES Dance valamennyi jelenlegi aktív tagja – összesen mintegy 180 táncos – színpadra lépett. Mint azt Szécsényiné Kápolnás Edina, az egyesület vezetője elmondta: a versenyzők mellett olyan táncosok is lehetőséget kaptak, akik még a kezdők közé tartoznak. Utóbbiak között két és fél éves, három éves gyermekek is akadnak. A rendezvényen Balogh László, a város polgármestere mondott köszöntőt. Ennek során kitért arra, hogy a látványtánc valójában több mint sport, inkább művészetnek tekinthető, majd Platónt idézve arról beszélt, hogy a táncban a ritmusnak és a harmóniának van fontos szerepe.

 

Nyolcvan diák vett részt a Felfénylő szavak szavalóversenyen Keszthelyen

Három vármegyéből 80 tanuló nevezett a 26. Felfénylő szavak szavalóversenyre. A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathatott meg a zsűri és az érdeklődő közönség. Az eseménynek évek óta az a legfőbb célja, hogy bemutatkozhassanak és megmutathassák tehetségüket a sajátos nevelési igényű fiatalok. A Felfénylő szavak szavalóversenyt 26. alkalommal szervezték meg a keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskolában. A megmérettetésnek nem a versengés a célja, hanem az, hogy teret engedjenek a fiataloknak a szereplésre. Minden résztvevő ajándékban részesült, s Manninger Jenő polgármester jóvoltából minden gyermek csokoládét kapott a versmondás után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában