Bevonulás a laktanyába

2024.03.11. 17:30

Magyar Honvédség: Senkiből nem lesz Rambo, de jó alapokat ad a kiképzés

A honvédség egységes alapkiképzési programjában hétfőn 54 fő vonult be az 5. Területvédelmi Ezred 48-as területvédelmi zászlóalj nagykanizsai, Erdész utca 26. szám alatti volt Határőr laktanyájába. A Magyar Honvédség biztos megélhetést ad, s elősegíti az emberi kapcsolatok fejlődését, mondta az alapkiképzés kapcsán Kátai Róbert alezredes. Az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezettek is ezen a napon érkeztek a laktanyába.

Benedek Bálint

Sándor Eszter őrmester, logisztikai altiszt adta át a felszerelést a Magyar Honvédség kötelékébe lépő mágocsi Bogdán Krisztofer Antalnak

Fotó: Szakony Attila

A bevonulásról Kátai Róbert alezredes, a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred alezredese, ezredparancsnok-helyettese beszélt. Elmondta: főként a Dunántúlról érkezett jelentkezők az adategyeztetést követően felvették a felszerelésüket és azonnal elkezdődött az alapkiképzésük, mely nyolc hétig tart majd. Az első öt hét alapkiképzésből áll, melyet egy adminisztrációs hét követ, amelyen az ünnepélyes katonai esküre készülnek fel, ezt követi újabb két hét lövész szakalapozó felkészítés.

Magyar Honvédség, Kátai Róbert
Kátai Róbert alezredes szerint a Magyar Honvédség alapkiképzése összehozza az embereket és csapattá kovácsolja őket
Fotó: Szakony Attila

A Magyar Honvédség csapatot kovácsol össze

– Az alapkiképzés során szeretnénk elérni, hogy egységet hozzunk létre, és csapatot kovácsoljunk ezekből az eltérő generációt képviselő jelentkezőkből – folytatta. – Az erő mindig az egységben rejlik. Fontos, hogy kialakuljon köztük egy olyan közösségi szellem, bajtársiasság, ami segíti őket abban, hogy végigmenjenek ezen az úton. A jövőben is segíti őket azokban a nehezebb, kihívásokkal teli helyzetekben, ami egy katona életét jellemzi. A Magyar Honvédség azon túl, hogy biztos megélhetést ad, a közvetlen kapcsolatokra is rávilágít. A mai világban nem túlzás azt állítani, hogy az online világban valósággal szétaprózódik a társadalom. A honvédségben fejlődnek a személyes kapcsolatok, barátságok alakulnak ki. Az alap- és szakkiképzéseket követően, ahogy teljes jogú tagjává válnak a magyar honvédségnek szerződéses vagy hivatásos állományban, akár missziós szolgálatra is lesz lehetőségük. Vagyis élményeket lehet szerezni, ez ugyanúgy érvényes az önkéntes, tartalékos állomány tagjaira is.

Ezt követően Kátai Róbert a bevonulók előtt tartott személyes hangvételű beszédében kiemelte: komoly, életre szóló döntést hoztak azok, akik magukra öltik az egyenruhát, és elkezdik szolgálni a hazájukat. A nyolchetes, bentlakásos kiképzés végén ugyan senkiből nem lesz "Rambo", de megkapják azokat az alapokat, amelyek szükségesek a továbblépésükhöz, s a fejlődésük legfontosabb zálogát jelentik. Kátai Róbert hozzátette: saját tapasztalatából tudja, megéri végigmenni az úton, hiszen Magyarországot szolgálni megtiszteltetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában