Több mint 50 évig szolgáltak Nagykanizsán

2024.04.27. 13:00

Az irgalmas nővérek történetéről

A Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport történészei, Sági György és Kanász Viktor csütörtökön a Thúry György Múzeum rendezvényén a Plakátházban tartottak előadást az irgalmas nővérek történetéről.

Benedek Bálint

Történészek hiánypótló előadása a Plakátházban, balról: Kanász Viktor, dr. Száraz Csilla és Sági György

Fotó: Szakony Attila

Az esemény érdeklődőit dr. Száraz Csilla múzeumigazgató köszöntötte. Elmondta: örül ezeknek a kutatásoknak, melyek Nagykanizsa történetének újabb szegmensét tárják fel. A város egyik ikonikus épülete a kórházkápolna, melynek 1931-es ólomüveg ablakai éppen a múzeum Fő utcai épületének folyosóját díszítik.

Az előadáson Sági György, a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tudományos titkára az irgalmas nővérek magyarországi működéséről beszélt 1853-tól napjainkig. Beszámolójában szót ejtett a történelemben, illetve az egészségügyben betöltött szerepükről. Az egykor legnagyobb magyarországi rendi több mint 1400 fővel rendelkezett, ma pedig 14-en élnek az egész ország területén.

- Most Sági György kollégám kutatásai miatt kiléptem a komfortzónámból, hiszen eddig általában kora újkorral és késő középkorral foglalkoztam - mondta a nagykanizsai származású Kanász Viktor, a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tudományos munkatársa. - Az elfeledett kanizsai nővérek és a kórházkápolna címmel tartottam előadást. Rengeteg olyan iratanyag került elő, ami az ő munkásságukat méltatja és emeli ki. Miközben itt helyben, Nagykanizsán nagyon kevés forrást lehetett találni a tevékenységükről. Olyan izgalmas kutatásban mélyedhettem el, ami új információkat tárt elém az 1855 és 1950 közötti időszakról, ezeket osztottam meg a hallgatósággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában