Pluszpontok a felvételinél

2024.03.02. 20:00

A Magyar Honvédség önkéntes katonai szolgálatra vár fiatalokat

Ismét lehet jelentkezni az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ-program) kiképzésére. A Magyar Honvédség sajtóközleményben tudatta: ennek teljesítésével a résztvevők akár 64 pluszpontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, közben akár a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és pénzt is keresnek.

Zaol.hu

Önkéntes katonai szolgálatra jelentkezőket tájékoztatnak a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ veszprémi toborzó irodájában, 2022-ben

Fotó: Nagy Lajos / VN

Folytatódik a Magyar Honvédség tavaly indított toborzókampánya. Az elsődleges cél továbbra is az, hogy minél többen megismerhessék a Magyar Honvédséget, amely ma már egy modern fegyverrendszerekkel ellátott, professzionális XXI. századi haderő, állt a közleményben. Mint írták: azok számára is kiváló lehetőséget kínál, akik azért nem jelentkeztek idén a felsőoktatásba, mert számításaik szerint nem nyertek volna felvételt.

Az önkéntes katonai szolgálat 6, illetve 12 hónapig tart. A program első része egy 2 hónapos alapkiképzésből áll, mely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja, vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, így akár harckocsizó, tüzér vagy felderítő kiképzést is lehet választani. Az alapképzés 6 hónapos teljesítésével 16 pont és a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetmény, míg a speciális szakfelkészítés esetén 32 többletpont és a garantált bérminimum jár. Hat hónap után további fél évig lehet még folytatni az ÖKSZ-programot. Ezzel műveleti besorolású alakulatnál 64 pluszpontot lehet szerezni.

A jelentkezés feltételei: betöltött 18. életév, büntetlen előélet, magyar állampolgárság, magyarországi állandó lakcím vagy tartózkodási hely, minimum 8 általános iskolai végzettség, háziorvosi/pszichológiai vizsgálatok (II. típusú lőfegyvertartási engedélyhez). Jelentkezni március 5-én éjfélig lehet az iranyasereg.hu oldalon, valamint az ország bármelyik toborzó irodájában. A kiképzések március 11-én indulnak.

Az önkéntes katonai szolgálat bármikor megszüntethető. Ugyanakkor már a kiképzés közben is bárki dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása, illetve civil munkája mellett tartalékosként bizonyítja. Az ÖKSZ-5 program második ciklusa után, a szükséges felkészítés teljesítésével – tartalékos vagy szerződéses jogviszony vállalásával –, missziós szolgálatot is lehet vállalni. Az ÖKSZ-program mellett minden hónapban indul alapkiképzés a szerződéses és a tartalékos szolgálatra jelentkezőknek. Bővebb információkért érdemes felkeresni az ország bármelyik toborzó irodáját vagy az iranyasereg.hu oldalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában