A Bajcsai csemetekertben évente közel 1,5 millió bükkcsemetét nevelnek

2024.03.21. 20:00

Közönséges bükkfa került az időspirálba - fotógaléria és videó

Egy közönséges bükkfát ültetett el csütörtökön a Csónakázó-tó melletti időspirálba a Zalaerdő Zrt. igazgatóhelyettese, Varga Attila és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

Benedek Bálint

Varga Attila és Cseresnyés Péter közös erővel ültették el a közönséges bükköt az időspirálba

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen elhangzott: régi favár helye mellett közvetlenül található az úgynevezett időspirál. Az Országos Erdészeti Egyesület kezdeményezésére 1995 óta választják meg az év fafaját, a Zalaerdő Zrt. pedig 1996 óta az összes fát elültette. Minden évben az Erdők nemzetközi napjának alkalmából újonnan megválasztott fafaj egy példánya is a többi közé kerül, mely az idén a közönséges bükk lett.

- A gyűjtemény az elmúlt időszakban jelentősen gyarapodott és ezt a jó gyakorlatot a jövőben is folytatjuk - fogalmazott beszédében Varga Attila, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgató helyettese. - A közönséges bükk egy kimondottan európai fafaj, Magyarországon őshonos. Zalában különleges a helyzete, mert ez dombvidék és a bükk mégis megél, pedig az ország más részein inkább hegyvidéki fajtának számít. Ez annak köszönhető, hogy ezen a vidéken sokkal csapadékosabb az időjárás, párásabb a levegő, s ezért sokkal alacsonyabb térszinteken is elterjedhet. A 61 hektáros Bajcsai csemetekertben évente közel 1,5 millió bükkcsemetét nevelünk, melynek egy részét saját felhasználásra fordítunk, a jelentős részét értékesítjük.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szerint egy-egy ilyen falültetés egyfajta figyelemfelhívásnak is tekinthető. Megmutatja a társadalomnak, milyen fontos a természetvédelem. A kormány rengeteget tesz a környezet megóvásáért, új erdők telepítéséért és több faültetéshez is biztosított már forrást.

- Olyan területen élünk Zala vármegyében, ahol erősávok vesznek bennünket körül, ezért is öröm az időspirál benépesítése - tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában